Budi dio naše mreže

Kada počinje novo desetljeće?

Savjet pripremio Alen Orlić, prof.

/ kv

U zadnjim danima 2019. godine i u prvim danima 2020. godine malotko nije primio čestitku u kojoj mu se čestita ulazak u novo desetljeće ili vidio reklamu u kojoj ga se poziva da se počasti čime za ulazak u novo desetljeće. No je li početak 2020. godine ujedno i početak novoga desetljeća?

Međutim, kada je riječ o kalendaru, valja upamtiti da počinjemo brojiti od prve godine, a ne od nulte.

Desetljeće je razdoblje koje traje deset godina i mnogima je logično da desetljeće počinje kada otkuca zadnja sekunda godine koja završava na 9 i počne se odbrojavati godina na 0. Međutim, kada je riječ o kalendaru, valja upamtiti da počinjemo brojiti od prve godine, a ne od nulte. Počinjemo brojiti od prve godine, a završavamo s onom godinom kojoj je zadnja brojka 0, dakle od 1. do 10. godine trajalo je 1. desetljeće, od 11. do 20. godine 2. desetljeće itd. A nastavimo li tako dalje, doći ćemo svakako do zaključka da desetljeće u kojem trenutačno živimo traje od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2020. godine. U novo desetljeće, dakle, ući ćemo 1. siječnja 2021. godine.
Stoljeća i tisućljeća također počinjemo brojiti od prve, a ne od nulte godine, stoga smo u 21. stoljeće bili ušli 2001., a ne 2000. godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja