Budi dio naše mreže

Bezgrešno ili Bezgrješno začeće

Savjet pripremio dr. sc. Mile Mamić.

/ kv

U Litanijama Blažene Djevice Marije imamo zaziv: Majko prečista, Majko neoskvrnjena, Majko nepovrijeđena, Kraljice bez grijeha Istočnoga začeta, u pjesmi Zdravo Djevo imamo riječi: Blažena si jerbo sva si čista, zmijin dah ne okuži ti grud, a imamo i prekrasnu pjesmu Djevice nevina. Sasvim je normalno da ona koja će donijeti na svijet Spasitelja bude puna milosti, a da to bude Bog ju je na neki način predodredio i izuzeo je od Istočnoga grijeha.

Jedan veliki kršćanski mislilac vrlo lijepo reče: potuit, decuit, ergo fecit – To je Bog mogao, to je dolikovalo, dakle, Bog je to i učinio. Crkva je to vjerovala. Gospa se je tako predstavila Bernardici u Lurdu što je kasnije proglašeno i dogmom. Ta se činjenica može izreći na razne načine, ali u nazivu blagdana, 8. prosinca, prevladala su dva naziva – Bezgrešno ili Bezgrješno začeće i Neoskvrnjeno začeće. I jedno i drugo ima svoje opravdanje i svoju povijest. Prvo je izvedeno od sveze bez grijeha. Prema toj svezi imamo pridjev bezgrješan i bezgrešan. Pitanje je kojemu od ta dva lika treba dati prednost?

Daje se prednost liku bezgrješan zbog čvršće veze s grijeh, a nije baš ni teško izgovoriti bezgrješan

Naši su se pravopisi odavno u tom kolebali.  Daje se prednost liku bezgrješan zbog čvršće veze s grijeh, a nije baš ni teško izgovoriti bezgrješan. Lik neoskvrnjeno u vezi je s glagolom oskvrnuti, a to opet sa starom riječi skvrn koja je značila grijeh, nečistoća. Glagol ima širok raspon značenja: okaljati, ogaditi, poharati, silovati, obeščastiti, osramotiti, izvrgnuti ruglu, poniziti, povrijediti itd. U vezi s tim imamo i oskvrnuće, rodoskvrnuće i sl. U biti svega toga jest nasilje, drskost, a objekt toga je obično poštenje, čast, nevinost, sveto mjesto i sl. Naravno da je Marija kao Bogorodica bila od toga pošteđena, izuzeta i zato je Neoskvrnjeno začeće. Naziv neoskvrnjeno dublje je ukorijenjen u hrvatsku tradiciju, ali je dosta neprecizan zbog širokoga raspona značenja glagola kojim je motiviran. Vjerojatno je zato prevladao u novije vrijeme naziv Bezgrješno začeće ili možda Bezgrešno začeće. Valja napomenuti da se taj blagdan odnosi na činjenicu kad je Marija začeta. Od toga blagdana do Male Gospe, blagdana kad je Gospa rođena ima 9 mjeseci, a na Blagovijest slavimo dan kad je Marija začela Spasitelja svijeta. Od Blagovijesti do Božića ima također 9 mjeseci.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja