Budi dio naše mreže

Sveti Lovro, đakon i mučenik

Učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih vrlina ljubio, kao što otac ljubi sina. Svoju vjernost Kristu u vremenima teških progonstava posvjedočio je smrću.

Crkva danas slavi blagdan svetoga Lovre, mučenika i đakona, rođen je u Španjolskoj početkom 3. stoljeća. Često su ga uspoređivali sa Stjepanom prvomučenikom, a njegov je blagdan po važnosti bio odmah iza blagdana apostolskih prvaka Petra i Pavla. Uz njih je sv. Lovro štovan kao glavni zagovornik za pobjedu nad idolima koju je Crkva izvojevala u Rimu. Od samih početka, posebice u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni većega grada koji ne bi imao crkvu posvećenu ovome svecu. Primjerice, u Italiji 47 mjesta nosi ime po sv. Lovri, a samo u Milanskoj nadbiskupiji tom su svecu posvećene 43 crkve.

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je ljubio očinskom ljubavlju zbog njegovih krasnih vrlina. Zbog njih ga je, unatoč mladoj dobi, i uvrstio među sedam rimskih đakona. Bila je to služba u Crkvi koja se povjeravala uglednim muževima, osvjedočenima u ispravnome vjerničkom životu. Brinuli su za siromahe, za crkvena dobra, za udovice i siročad te za bolesnike. Bili su i posrednici između vjernika laika i klera u brojnim pitanjima glede crkvene uprave i različitih pitanja. Lovru je papa čak postavio za protođakona, prvoga među sedmoricom. Iskazao mu je time povjerenje, ali ga i vidovito opomenuo da će Gospodin od njega puno tražiti u toj službi.

Lovro je, po papinu nalogu, prodao sva crkvena dobra i novac razdijelio siromasima. Kad je nastupio Valerijanov progon i Lovro bio uhvaćen, s pravom je mogao ukazati na sirotinju kao blago Crkve. Kad su ga tražili da otkrije crkveno blago, on je pokazao na siromah i rekao: “Evo našeg blaga!”. Zbog toga su ga nakon mučenja ubili na današnji dan 258. godine. Lovru su nakon bičevanja pekli na roštilju, a on je svetačkim nadahnućem mučitelju rekao: ‘Ovdje sam dovoljno pečen, okreni me sada na drugu stranu!’

Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza pa se naziva i “suze svetog Lovre”. Posebno je slavljen u Rimu i jedan je od zaštitnika „vječnog grada“.

Molitva

Bože, ti si svetom Lovri dao žar svoje ljubavi te se proslavio vjernim služenjem i slavnim mučeništvom. Daj nam ljubiti što je on ljubio i u život provesti što je naučavao. Amen.

Sretan imendan slavljenicima!

Ključne riječi:
đakon i mučenik Sveti Lovro

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja