Budi dio naše mreže

Đakon, rimski mučenik.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Lovru, rođenog u današnjoj Španjolskoj u trećem stoljeću. Nauke je završio u Zaragozi, gdje ga je sreo papa Siksto II. Papa se toliko oduševio mladim Lovrom da ga je poveo sa sobom u Rim i postavio za arhiđakona rimske Crkve. Kao arhiđakon, Lovro je bio odgovoran za crkveni imetak i raspodjelu dobara potrebitima. Kada je za Valerijanovih progona papa Siksto uhićen i ubijen, Lovro nije bio prisutan, nego je uhićen tri dana kasnije. To je vrijeme iskoristio da sve blago iz crkvenih riznica razdijeli siromasima.

Kad ga je prefekt zatražio da mu preda blago, pokazao je na veliku skupinu siromaha i bolesnika, rekavši da su oni istinsko blago Crkve. Prefekt se nato razjario pa je zapovjedio da Lovru ispeku na roštilju. Kažu da je Lovro dok su ga pekli, ne mareći za muke, zadirkivao mučitelje govoreći da je s jedne strane već pečen pa da ga okrenu i na drugu. Pokopan je u njemu posvećenoj bazilici izvan zidina Rima.

U ikonografiji ga prikazuju u đakonskoj odjeći s palmom mučeništva u rukama. Uz njega je često roštilj, simbol njegova mučeništva. Nekad se, umjesto roštilja, prikazuje s vrećicom ili zdjelom s novce, što podsjeća na njegovu raspodjelu crkvenoga blaga. Nekad se prikazuje i u zapaljenoj dalmatici ili s kadionicom i križem. Zaštitnik je knjižničara i suzaštitnik Rima.

Budući da se astronomski fenomen kiše meteora, poznatih kao Perzeidi, uobičajeno događa oko njegova blagdana, nazivajz ga još i “suzama svetog Lovre”. Po njemu je nazvana i poznata dubrovačka tvrđava Lovrijenac, u kojoj se nalazi i njemu posvećena kapelica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja