Budi dio naše mreže

Pripremite francuski klasik uz naš recept!

Vodimo vas u svijet HKR-ovih slastica! Jednostavne recepte HKR-ov dežurni slastičar Adrian Vinković Rangel donosi na valovima HKR-a tijekom šest nedjelja, u 13.40. Recept za neku ljetnu verziju slastice bit će dostupan i na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže. Slogan naše slastičarske rubrike je "minimalno kalorija, maksimalno užitka" ali, budimo realni, koja to slastica nije kalorična? Tajna je u količinama koje se konzumiraju i omjerima šećera s kojima se ne smije pretjerivati.

/ Adrian Vinković Rangel

Donosimo recept jednog francuskog klasika, jedne vrlo fine kreme koja je idealna ljetna slastica jer ne traži veliku i zahtjevnu pripravu.  I ovoga puta koristimo čaše kao mjeru za serviranje jer su vrlo praktične tako da nam ne trebaju kalupi, lako reguliramo veličinu porcija, a opet imamo vizualno lijep desert. 

Naša ljetna varijanta deserta čokoladnog moussea, imat će opciju voća kao dodatka, kekse kao biskvitnog dijela te tučenog vrhnja poslaganog u slojevima. Važno je imati što kvalitetniju tamnu čokoladu.

Od namirnica koje nam trebaju za prirpavku moussa je kvalitetna čokolada, slatko vrhnje, malo maslaca, jaja, šećer u prahu te ovisno o našim dodacima – voće i keksi. Tu su i ekstra dodaci, koji mogu i ne moraju ići, poput instant kave koja pojačava okus čokoladi, zatim neki likeri kojima podebljavamo naše voće ili pak rum za one koji ga vole kao aromu.

Recept

Za ovaj čokoladni mousse trebat ćemo dva jaja, 150 grama kvalitetne tamne čokolade, 15 grama maslaca, 30 grama šećera u prahu, 150 ml slatkog vrhnja. 

Tome nadodajmo 100 grama omiljenih tvrdih keksa od Petite Beurre, Speculaas, Rigoli od Moulina Bianca, preko recimo Lada keksa ili sličnih.

Priprema

Kada smo samljeli kekse u prah, moramo odabrati voće. Predlažemo višnje, bilo svježe ako ih gdje još nađete ili iz staklenke. Mogu biti i svježe jagode kojih ima, a ukoliko ste ljubitelj nekog drugog voća možete ga kombinirati.

Dakle, mi ćemo pripremiti višnje i sa strane u ovoj varijanti naš liker, višnjevac ili maraschino. Iduće je istući slatko vrhnje.

Budući da je ljeto te je vruće, istući vrhnje bit će lakše ako vrhnje ohladite. Jedan trik, da vrhnje uvijek uspijete istući redovito pali, a to je da ukoliko koristite kravlje slatko vrhnje te jednu trećinu zamijenite onim biljnim. Ono će vam stabilizirati ovo prirodno i bez greške ga dignuti. Kada ste vrhnje istukli spremite ga u hladnjak. Odvojite bjelanjke od žutanjaka te krenite tući bjelanjke u čvrst snijeg. Kad vam se bjelanjci počnu pjeniti dodajte pomalo onih 30 grama šećera. Kad ste čvrsto istukli bjelanjke da možete preokrenuti posudu i oni uopće ne trzaju možemo dalje.

Potom čokoladu i maslac treba rastopiti. Možemo na pari ili ako imamo mikrovalnu dovoljno je dvije minute. Ali postepeno u intervalima zagrijavati dok ne vidimo da se čokolada rastopila. Kad se čokolada rastopila dodamo malo granula instant kave (nescaffea) i pomiješamo. U originalnom receptu dok topite čokoladu na pari dodate one dva žutanjka. Predlažemo da radi jednostavnosti priprave taj korak preskočite. Trebalo bi zagrijati čokoladu i pratiti temperaturu kao kod tiramisua da se jaja termički obrade. Bitno je da su vam jaja što svježa. Imajte to uvijek na pameti. Kad su pak bjelanjci u pitanju idealno bi bilo da napravite švicarski meringe da bi ih termički obradili, dakle treba tući bjelanjke na pari uz dodavanje šećera do određene temperature 71 stupnja. Ali opet to komplicira postupak. Rješenje su što svježija jaja ili ako pak imate već gotove pasterizirane bjelanjke za kupiti u supermarketu u tetrapaku.

Idući korak je sve povezati. U rastopljenu čokoladu najprije pomalo ubacite istučene bjelanjke lagano miješajući. Kada smo to povezali, dodamo istučeno vrhnje iz hladnjaka. I kada smo dobili mousse kremu dodamo naše dodatke, malo esencije vanilije, ruma ili u našem slučaju višnjevac ili maraschino. Ne više od žličice. Jasno, probamo kad ujedinimo pa dodamo još malo ukoliko nije dovoljno.

Slijedi slaganje u čaše. Prvo stavimo našu kremu onda na to kekse izmrvljene kekse pa na njih naše višnje. Tu sada možemo staviti sloj naknadno istučenog vrhnja. Pa onda opet naše mousse kreme, red keksa, višanja i tako redom. Slaganje može ići i drugim redoslijedom jedino bilo dobro da na kekse stavite voće koje će ovlažiti sloj keksa. 

Kada su čaše pune, treba ih pokriti treba plastičnom folijom da ne dođe do kontaminacije s drugim namirnicama ili mirisima u hladnjaku i ostaviti da se dobro ohladi i poveže naša slastica minimalno pet sati a najbolje preko noći.

Ukrasiti možete prije samog serviranja voćem ili listićem mente, komadom keksa, kupovnim voćnim ili čokoladnim preljevom, mrvicama čokolade, sosom od karamela ili po izboru.

Povijesna pozadina

Nakon što su španjolski konkvistadori donijeli čokoladu u Europu, koja se kao u Meksiku izvorno pila najprije kao vruće piće, s vremenom se počela koristiti na razne načine. Tako nije trebalo dugo Francuzima da u 18. stoljeću osmisle ovu čokoladnu inačicu.

Mousse na francuskom znači pjena, a što je odlika ovog laganog i zrakom ispunjenog deserta. Varijanta koju su Francuzi izmislili temeljila se isključivo na jajima koji su bili temelj bilo kojeg tada slastičarskog pothvata, a prvu varijantu ovog recepta zapisao je francuski pisac Menon 1750. u svojoj knjizi La science du maître d’hôtel confiseur. Kasnije se s vremenom i tučeno vrhnje uključilo u recept.

U Americi se čokoladni mousse prvi puta spominje 1892. gdje se predstavio na jednom kulinarskom sajmu. S vremenom zahvaljujući mikserima mousse je postao dostupan svima i vrlo jednostavan za pripraviti. S vremenom su nastale razne voćne varijante mousseava koji su koristile isti način priprave s jajima i tučenim vrhnjem. U njih se počela stavljati i želatina da bi zadržali formu jer u originalnom receptu mousse drži ohlađena čokolada. Postoji i smrznuta varijanta moussea, a postoji i nacionalni dan moussea koji se obilježava 30. studenog u Americi.

Recepte Adriana Vinkovića Rangela slušajte nedjeljom od 13.40 u mozaičnom programu “Ljeto na HKR-u”.

Ključne riječi:
slastica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja