Budi dio naše mreže

Donosimo recept za omiljeni cheesecake u čaši!

Vodimo vas u svijet HKR-ovih slastica! Jednostavne recepte HKR-ov dežurni slastičar Adrian Vinković Rangel donosi na valovima HKR-a tijekom šest nedjelja, u 13.40. Recept za neku ljetnu verziju slastice bit će dostupan i na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže. Slogan naše slastičarske rubrike je "minimalno kalorija, maksimalno užitka" ali, budimo realni, koja to slastica nije kalorična? Tajna je u količinama koje se konzumiraju i omjerima šećera s kojima se ne smije pretjerivati.

/ Adrian Vinković Rangel

Donosimo recept za još jedan kasik koji ne zahtjeva pečenje, a riječ je o popularnom cheesecakeu ili kako bi u nas rekli kolaču od sira. Naša ljetna varijanta se neće peći, sadržavat će, jasno, krem sir kao osnovu za našu, slatko vrhnje, šećer u prahu te kekse koji su kada i inače radimo cheesecake neizostavni. Jesu li to keksi Digestive, Petite Beurre, Speculaas, obične varijante, integralne, hoćemo li ih kombinirati – to je prepušteno na izbor. Tu je i neko od dostupnog ili voljenog voća, koje možemo pripremiti kao preljev kuhajući ga s malo vode i šećerom ili ga koristiti svježeg. Još jedan dodatak jest voćni jogurt kojim možemo nadopuniti slasticu, pojačati okus, odnosno ukrasiti.

Recept

Paket omiljenih keksa do 150 grama, rastopljenih 60 grama maslaca, jedno pakiranje od 200 grama krem sira, nekih 60 grama šećera u prahu, 50 ml slatkog vrhnja, jedna bočica Dukatove Sensie od borovnica te u našoj verziji 125 grama svježih borovnica.

Kuhanje / Foto: Pixabay

Priprema

Izmrvimo kekse, dobro pomiješamo s rastopljenim maslacem. Potom treba napuniti dno čaša u kojima će se servirati. Sa strane možete ostaviti polovicu keksa ukoliko želite slasticu slagati u slojevima. Ukoliko želite štedjeti na kalorijama, maslac možete i preskočiti. Krema će sama djelomično opustiti kekse, a kako serviramo u čaše nije bitno da se keksi drže…

Zatim ćemo krem siru dodati šećer u prahu nekih 60 grama ili više ako vam nije preslatko ili jasno manje ako hoćete varijantu sa što manje kalorije. Kada dobro to pomiješate možete dodati žličicu soka od limuna ili naranče. Esenciju vanilije. Postoje i razni slatki likeri kojima možete obojati okus ove kreme. Na kraju, u šlag izmiksate 50 grama slatkog vrhnja i povežete sve skupa. Tako ćete dobiti finu kremu…

Nastavljamo slagati naše čaše u kojima nas čeka naš sloj keksa pa na njih stavimo naš sloj kreme od sira. Sad slijedi voćna intervencija. Biramo neko voće koje volimo, od svježih jagoda, bresaka, preko borovnica ili malina, možda višanja ili kojeg drugog voća iz staklenki u kompotu, odnosno, sirupu koje se prodaju u supermarketu. Također, možemo kupiti neki smrznuti šumski miks pa ga s malo vode i šećera skuhati u preljev, spasirati i ohladiti. Ali pustimo sad to, držimo se mi svježeg voća, da ne kompliciramo. Uzmimo na primjer borovnice, lijepo ih operimo, posušimo s papirom i šaku njih stavimo na našu kremu. Možemo dodati i onaj jedan ekstra sloj kojeg čini voćni jogurt. U ovoj varijanti s borovnicama preporučam Dukatovu Sensiu od borovnica, ukoliko je neko drugo voće odabrano to može biti voćni jogurt koji parira okusom…

Nastavit ćemo ponovo slojem keksa pa opet sirom i završiti voćem ili nastavit dalje redati slojeve ovisno o veličini čaše i količini koju koristimo u slojevima. Kroz čaše odmah možemo vidjeti kako se slojevi slažu pa ovisno o tome regulirati naše količine da ispadne i vizualno lijepo.

Kada su naše čaše pune, pokriti ih treba plastičnom folijom da ne dođe do kontaminacije s drugim namirnicama ili mirisima u frižideru i ostaviti da se dobro ohladi i poveže naša slastica najbolje preko noći.

Ukrasiti možete listićem mente, komadom keksa, kupovnim voćnim ili čokoladnim preljevom, mrvicama čokolade.

Povijesna pozadina

Kolač od sira je stara slastica koju su poznavali još stari Grci koji su sir miješali s medom. Tako su ga čak i pekli u nekim varijantama u kalupima. Kada su Rimljani osvojili Grčku vrlo brzo su usvojili način spravljanja ovog slatkog jela te ga proširili Europom. Oni su cijeli koncept malo podebljali jajima i nekim drugim rješenjima. Ipak, ova slastica je tek dobila svoj današnju recepturu kad je došla u Englesku. Naime 1545. se u kuharici prvi puta pojavljuje recept za cheesecake. S vremenom je recept preplovio Atlantik i udomaćio se u Americi.

Cheescake je u to doba zapravo bila svojevrsna pita od sira sve dok u 19. stoljeću, dok 1872. nije izmišljen krem sir od strane američkog newyorškog mljekara koji se zvao William Lawrence, a koji je tom svom siru dao ime Philadelphia i tako je nastao krem sir danas poznat u čitavom svijetu. Cheesecake je tada dobio ovu aktualnu varijantu guste kremaste struktura kakvu danas poznajemo. Ubrzo su uklopljeni i keksi zbog praktičnosti. New Yorčani posvajaju cheesecake kao svoj originalni recept koji se u verziji koju danas poznajemo proširio po cijelom svijetu.

Recepte Adriana Vinkovića Rangela slušajte nedjeljom od 13.40 u mozaičnom programu “Ljeto na HKR-u”.

Ključne riječi:
slastica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja