Budi dio naše mreže

Pripremite hladni ljetni desert za osvježenje tijekom ljeta

Vodimo vas u svijet HKR-ovih slastica! Jednostavne recepte HKR-ov dežurni slastičar Adrian Vinković Rangel donosi na valovima HKR-a tijekom šest nedjelja, u 13.40. Recept za neku ljetnu verziju slastice bit će dostupan i na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže. Slogan naše slastičarske rubrike je "minimalno kalorija, maksimalno užitka" ali, budimo realni, koja to slastica nije kalorična? Tajna je u količinama koje se konzumiraju i omjerima šećera s kojima se ne smije pretjerivati.

/ Adrian Vinković Rangel

Donosimo recept bavarske kreme koja je u Hrvatskoj poznata pod imenom “parfait krema”. Bavarska krema ili kako bi Francuzi rekli “creme bavaroise” jest “parfait” krema kakvu mi poznajemo. No zapravo “parfait krema” je smrznuta varijanta bavarske krema koja se pravi i na vrlo sličan način. Osnova i jedne i druge je engleska krema koju miješamo s tučenim vrhnjem da bi ukoliko je smrznemo dobili “parfait”, a dodamo li želatinu dobili bavarsku kremu.

Recept

Za bavarsku kremu bit će nam potrebni keksi, i to primjerice Oreo keksi od 120 grama, tri-četiri žutanjka do nekih 60 grama, 250 ml mlijeka, 40 grama šećera, jedan vanilin šećer, 3,5 lista želatine 200 ml vrhnja za šlag te jedna mahuna vanilije.

Priprema

Prvo treba samljeti Oreo kekse te ih potom usitniti u prah. Potom listove želatine treba namočiti u hladnoj vodi da nabubre.

Zatim mahunu vanilije prerežemo na pola i sastružemo unutrašnjost, odnosno, sjemenke vanilije koje ubacimo u mlijeko. Mahuna vanilije je skupa, košta oko 30 kuna, tako da treba štedjeti ako se za nju odlučimo. Ukoliko ne, kad je krema gotova možemo dodati i esencije vanilije. Stavimo grijati mlijeko, a žutanjke i šećer u drugoj posudi dobro pomiješamo. Kada je mlijeko došlo do stupnja vrenja lagano ga uz neprestano miješanje izlijemo u posudu sa žutanjcima.

Kada smo to povezali vratimo smjesu u posudu u kojoj se grijalo mlijeko i kuhamo na laganoj vatri miješajući do pet minuta ili dok se krema lagano ne zgusne. Krema je gotova kada ne procuri, kada se ona drži, onda kada povučemo prstom po sredini poleđine žlice. Pri kuhanju kreme pazite da je ne prekuhate, da vam se žutanjci ne skuhaju. Čim vidite da se lagano zgusnula ona je gotova, a gustoću provjerite prstom po žlici.

Idući korak je da kremu prebacimo u drugu posudu te dodamo našu želatinu koju smo iscijedili. Ona mora biti mekana kao što samo ime kaže želatinasta. U još vruću kremu je umiješamo dok se ne rastopi. Kremu je potom potrebno ohladiti do nekih 20 stupnjeva. Proces se može ubrzati miješanjem kreme u većoj posudi s ledom. Onih 200 ml vrhnja za šlag kada nam se krema ohladila treba istući u šlag. I onda za kraj povezati kremu i šlag.

Sad je sve spremno za slaganje u čaše. Prvo na dno stavimo malo naše bavarske kreme, zatim izmrvljene kekse pa sloj kreme pa kekse i tako dok nismo napunili naše čaše. Ako nam se to sve čini skromno možemo obogatiti dok slažemo slojeve i nekim voćnim slojem, odaberemo neko voće iz staklenke kompota, ili možda voćnim umakom tzv. coulisem koji se priprema tako da se voće skuha sa šećerom ili bez, pretvori u pire, a zatim se procijedi kroz sito kako bi se dobio samo čisti gusti umak koji se jasno mora ohladiti prije uporabe. Najčešće se za to koristi bobičasto voće.

Napunjene čaše tada ćemo pokriti plastičnom folijom i pospremiti u hladnjak minimalno pet sati da se naša bavarska krema stisne. Naš desert možemo ukrasiti tučenim vrhnjem ili nekim kupovnim čokoladnim preljevom.

Povijesna pozadina

Nitko nije siguran kako je i gdje bavarska krema nastala. Smatra se zapravo francuskim desertom, francuskom umotvorinom. Krema je ime je dobilo tako što se je mnogo francuskih slastičara školovalo i radilo na dvoru bavarske obitelji Wittelsbach koji su vladali više stoljeća bavarskom. Na dvoru bi ti chefovi izrađivali ovu kremu koju bi onda po povratku doma u francuskoj nazivali “creme bavaroise”.

Prvi recept za ovu kremu donio poznati francuski chef Careme početkom 18. stoljeća. Smatra se da je korištenje želatine bila napredna tehnika za ono vrijeme. Tako je krema mogla držati formu te su konkretno u bavarskoj postojali posebni kalupi za želatinske kreme. U njemačkom jeziku postoji sufix creme koji podrazumijeva kremu ovog tipa, dakle, kremu koja sadrži želatinu.

Recepte Adriana Vinkovića Rangela slušajte nedjeljom od 13.40 u mozaičnom programu “Ljeto na HKR-u”.

Ključne riječi:
slastica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja