Budi dio naše mreže

"Rane mogu tvoj trnovit i bolan put posuti prekrasnim laticama svetosti", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

/ dt

Augustin Pelanowski je rekao: „Bog tvoje rane, odbacivanje i odbijanje može učiniti oruđem koje spašava druge.“ Rane te mogu preobraziti, pa čak i posvetiti, a ne samo udaljiti od Boga, bližnjih ili sebe samoga.

Iako je i sam bio bolestan, Camillo je nesebično pomagao drugima pa je zbog izrazite brige i požrtvovne posvećenosti bolesnicima uzdignut na čast oltara

Na tom tragu puno stoljeća prije Pelanowskog bili su i brojni sveci. Među njima se posebno istaknuo sveti Camillo de Lellis. Naime, nakon je što je rano ostao bez majke, Camillo je bio zapostavljen od strane svoje obitelji, pa čak i vlastitiog oca. To ga je, između ostalog, dovelo i u samostan. Po ulasku u samostan imao je poveću ranu na nozi. Rana se često gnjojila i bila izvorom neugodnog mirisa, a zaradio ju je kao mladić zbog neurednog načina života. Budući da mu nikad nije u potpunosti zacijelila, često je zbog te rane bio prisiljen napuštati samostan i odlaziti na liječenje u obližnju bolnicu. Tu je susretao ranjene i bolesne ljude. Gledajući svakodnevno njihove boli i patnje, Camillo je odlučio posvetiti im više vremena i služiti im kao njegovatelj. Isprva je to činio kako bi platio svoj boravak u bolnici, no kasnije se počeo revnije brinuti za potrebite i patnike olakšavajući im teške trenutke boravka u bolnici. Nakon što je postao katolički svećenik, Camillo je pokušao bolesnicima približiti kršćanske vrjednote i upoznati ih s neizmjernom Božjom ljubavlju. Iako je i sam bio bolestan, Camillo je nesebično pomagao drugima pa je zbog izrazite brige i požrtvovne posvećenosti bolesnicima uzdignut na čast oltara. Danas se sveti Camillo slavi kao zaštitnik bolesnika i medicinskih sestara.

Nemoj se bojati svojih rana, jer one ti mogu donijeti obilje blagoslova

Bez obzira koliko teške bile tvoje rane, one te mogu, drage vjerniče, preobraziti, mogu te dovesti odbačenima i potrebitima. Rane mogu tvoj trnovit i bolan put posuti prekrasnim laticama svetosti. Zato nemoj se bojati svojih rana, jer one ti mogu donijeti obilje blagoslova.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja