Budi dio naše mreže

Nazivajući poniznost lijepim cvijetom koji resi malo duša, prva svetica trećeg tisućljeća, Faustina Kowalska, u svom Dnevniku o poniznoj duši inspirativno piše: „Nad poniznom dušom otvara se nebo i na nju se izlijeva more milosti. (…) Takvoj duši Bog ništa ne odbija."

/ dt

Poniznost kao vrlina danas se rijetko cijeni. Ova mala odlika velikih i svetih ljudi pogažena je do krajnjih granica, a u modernom društvu katkad kao da i ne postoji. O njoj se ne piše, pa i ne govori, rijetka je tema na društvenim mrežama i u medijima. Ali ona je tu, skriva se u dubini tvoje duše. Samo je u moru briga, problema i grijeha moraš pronaći i njome uresiti ovaj sumorni svijet. Nazivajući poniznost lijepim cvijetom koji resi malo duša, prva svetica trećeg tisućljeća, Faustina Kowalska, u svom Dnevniku o poniznoj duši inspirativno piše: „Nad poniznom dušom otvara se nebo i na nju se izlijeva more milosti. (…) Takvoj duši Bog ništa ne odbija. Takva je duša svemoguća i utječe na sudbinu čitavog svijeta.“

Isus joj je odgovorio: „Došao sam te poučiti da budeš dijete poniznosti.”

Tijekom svog kratkog, ali Bogom nadahnutog života, sveta Faustina imala je i mistična viđenja. Ukazivao joj se sam Isus Krist, koji bi često dolazio u obliku malenog Djeteta. U svom Dnevniku također je zapisala kako je za vrijeme jednog takvog viđenja znatiželjno upitala Isusa: „Zašto dolaziš u obliku malenog Djeteta?“ A Isus joj je odgovorio: „Došao sam te poučiti da budeš dijete poniznosti.“ Kršćani često Isusa gledaju razapetog na križu, zamišljaju ga kako propovijeda mnoštvu, kako lomi kruh s apostolima ili ozdravlja bolesne, a zaborave ono najvažnije – zaborave da je i Isus bio dijete. Došao je na svijet u obliku malenog i nemoćnog djeteta kako bi tebi i meni, dragi kršćanine, poručio da se obučemo u haljinu poniznosti. Još nije kasno! Poniznost je tu, na dnu tvoje duše i spremno čeka tvoj poziv da zajedno stvarate novi i ljepši svijet srcem nevinog i skrušenog djeteta.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja