Budi dio naše mreže

"Svaki grijeh, laki ili teški, vodi te u stopostotno ropstvo. Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

/ im

Svi ljudi je vole i olako shvaćaju, a koliko je uistinu dragocjena i vrijedna, mnogi shvate tek kad ju zaista izgube. Što je to? To je sloboda, a definira se kao mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja i samoodređenja čovjeka. Čovjek nigdje toliko ne gubi slobodu kao u grijehu. Svaki grijeh, laki ili teški, vodi te u stopostotno ropstvo. Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti. Prvi su kršćani grijehe i opisivali kao svojevrsne okove. Najgori su im bili upravo ti okovi grijeha, čak su bili teži i od stvarnih, željeznih okova. Zato kršćani uvijek moraju biti budni naspram slobode, bilo da je riječ o slobodi od grijeha ili pak o slobodi koju im moderne ideologije danas kontinuirano žele uskratiti. 

Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti.

Francuski filozof židovskog podrijetla Emanuel Lévinas, koji je i sam proživio strahote koncentracijskih logora i uskraćivanja slobode, posebno je i često razmišljao o slobodi. Jednoga dana, dok je bio zarobljen u logoru, Lévinas je zapisao: „Slobodu najviše gube oni koji vjeruju da im sloboda nije u opasnosti, oni koji misle da im sloboda nije ugrožena.“ Zato Lévinas nadalje s pravom ističe da se istinska sloboda čuva u spoznaji da je ista neprestano ugrožena. Samo iz te svijesti čovjek može biti stalno budan i zahvalan Bogu na daru slobode, kojeg želi zauvijek sačuvati.   

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja