Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zrin

Pogledajte kako izgleda novosagrađena crkva u Zrinu

Sedamdeset i šesta obljetnica stradanja Zrinjana tradicionalno je obilježena u subotu u Zrinu. Toga dana otkrivena je ploča s imenima 291 Zrinjana ubijenog od partizana tijekom Drugog svjetskog rata.

MOLIMO ZA ŽRTVE Doznajte kako doći do Zrina - mjesta komunističkih zločina

Sedamdeset i šesta obljetnica stradanja Zrinjana tradicionalno će biti obilježena u subotu u Zrinu. Svake godine se na ruševinama crkve u Zrinu okupljaju Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji kako bi obilježili stradanje svojih predaka. Zato je Sisačka biskupija – s ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – odlučila na istom mjestu, na kojem je stoljećima stajala župna crkva, sagraditi novu crkvu Našašća Sv. Križa.

FOTO: Kako se gradi(la) crkva Našašća sv. Križa u Zrinu?

Župna crkva Našašća Svetoga Križa u Zrinu srušena je 9. rujna 1943., kada je spaljeno i uništeno i cijelo naselje Zrin, a ubijeno više od 200 i protjerano oko 600 stanovnika. Od 1946. imovina te župe konfiscirana je te do danas nije vraćena Crkvi.

VIDEO Zvono u Zrinu zazvonilo nakon više od 75 godina

Posljednji put zrinska su zvona zvonila na blagdan Male Gospe 1943., a već sutradan je Zrin izbrisan s lica zemlje, župna crkva Našašća sv. Križa srušena, selo spaljeno, a stanovnici ubijeni i iseljeni.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja