Budi dio naše mreže

Sedamdeset i deveta obljetnica stradanja Zrinjana, tradicionalno će biti obilježena u Zrinu u nedjelju 11. rujna. Program započinje u 10:30 sati mimohodom od spomen-križa podno Starog grada Zrina do spomen-crkve Našašća sv. Križa. Misno slavlje u 11 sati predvodit će predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

/ mp

Svake godine se na ruševinama crkve u Zrinu okupljaju Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji kako bi obilježili stradanje svojih predaka. Zato je Sisačka biskupija – s ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – odlučila na istom mjestu, na kojem je stoljećima stajala župna crkva, sagraditi novu crkvu Našašća Sv. Križa.

Foto: Stjepan Vego

Dana 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od posebno teških zločina u II. svjetskom ratu. Toga su dana Zrin koji se nalazio u okruženju srpskih sela napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani, Zrin je zatim opljačkan te zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni. Zrin je prije II. svjetskog rata imao oko 900 stanovnika, a tijekom rata i poraća ubijen je ukupno 291 stanovnik Zrina. Preživjele žene i djeca su raseljeni.

Kako doći do Zrina?

Foto: Mireo.hr

Od Kostajnice treba ići prema Dvoru uz Unu gdje se dolazi do Divuše, a 11 km sjeverno od Divuše nalazi se Zrin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja