Budi dio naše mreže

Sedamdeset i šesta obljetnica stradanja Zrinjana tradicionalno će biti obilježena u subotu u Zrinu. Svake godine se na ruševinama crkve u Zrinu okupljaju Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji kako bi obilježili stradanje svojih predaka. Zato je Sisačka biskupija – s ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – odlučila na istom mjestu, na kojem je stoljećima stajala župna crkva, sagraditi novu crkvu Našašća Sv. Križa.

/ mp

Program započinje u 10 sati komemoracijom ispred križa na crkvištu, a misno slavlje i blagoslov novosagrađene spomen-crkve Našašća sv. Križa u 10.30 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i biskupima Zagrebačke metropolije. Toga dana bit će otkrivanje ploča s imenima 291 Zrinjana ubijenog od partizana tijekom Drugog svjetskog rata.

Foto: Stjepan Vego

Dana 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od posebno teških zločina u II. svjetskom ratu. Toga su dana Zrin koji se nalazio u okruženju srpskih sela napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani, Zrin je zatim opljačkan te zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni. Zrin je prije II. svjetskog rata imao oko 900 stanovnika, a tijekom rata i poraća ubijen je ukupno 291 stanovnik Zrina. Preživjele žene i djeca su raseljeni.

Kako doći do Zrina?

Sisački biskup Vlado Košić je gostujući na HKR-u za sve zainteresirane objasnio kako se dolazi do Zrina.

Foto: Mireo.hr

Od Kostajnice treba ići prema Dvoru uz Unu gdje se dolazi do Divuše, a 11 km sjeverno od Divuše nalazi se Zrin. Istaknuo je i da Zrin sve više postaje hodočasničkim mjestom gdje dolaze Zrinjani oplakivati svoje najmilije, ali također dolazi sve više braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske te vjeruje kako je to pokazatelj da će Zrin postati ono što je zavrijedio da postane.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja