Budi dio naše mreže

Pogledajte kako izgleda novosagrađena crkva u Zrinu

Sedamdeset i šesta obljetnica stradanja Zrinjana tradicionalno je obilježena u subotu u Zrinu. Toga dana otkrivena je ploča s imenima 291 Zrinjana ubijenog od partizana tijekom Drugog svjetskog rata.

/ mp

Sisački biskup Vlado Košić gostujući na HKR-u u četvrtak istaknuo je kako Zrin ima nacionalno značenje, a ne samo lokalno. Riječ je o mjestu gdje su prebivali Šubići. Prema biskupovim riječima, ta plemićka obitelj dala je puno banova koji su odolijevali stoljećima Osmanlijama.

“Zrin je mjesto na području Pounja koje je dalo slavne junake u obrani Hrvatske, a najglasovitiji bio je Nikola IV. Šubić Zrinski s kojim se diči cijela Hrvatska. Primjerice, i Zrinjevac je po njemu dobilo ime. To je jedno ime koje obilježava nacionalnu povijest u doba obrane od Turaka. On je heroj koji se svjesno žrtvovao”, nadodao je biskup Košić.

Na Malu Gospu 1943. zadnji put su zvonila zvona u Zrinu prije uništenja crkve i mjesta. Tek u ponedjeljak 29. srpnja ove godine ponovno je zazvonilo novo zvono na zvoniku spomen-crkve Našašća svetog Križa.

“Poslije toga Male Gospe 1943. bio je napad 9. i 10. rujna 1943. kada je Zrin bio uništen. Ukupno je ubijeno 291 civil, a riječ je o stanovnicima Zrina. To mjesto nije bilo ustaško gnijezdo jer tamo nije bilo vojnika”, istaknuo je sisački biskup.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Sisački biskup Vlado Košić na HKR-u s voditeljicom Tanjom Maleš

Svake godine se na ruševinama crkve u Zrinu okupljaju Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji kako bi obilježili stradanje svojih predaka. Zato je Sisačka biskupija – s ciljem vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – odlučila na istom mjestu, na kojem je stoljećima stajala župna crkva, sagraditi novu crkvu Našašća Sv. Križa. Zakladu za gradnju spomenute crkve osnovao je sisački biskup Vlado Košić 2013. godine, na blagdan zaštitnika domovine sv. Josipa, i za ravnatelja imenovao mons. Marka Cvitkušića.

Gradnja je, nakon dobivanja svih potrebnih dozvola i prikupljanja inicijalnih sredstava, započela početkom ove godine.

Evo kako je fotografijama novosagrađenu crkvu zabilježio Stjepan Vego, voditelj Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije:

Foto: Stjepan Vego

Foto: Stjepan Vego

Foto: Stjepan Vego

Foto: Stjepan Vego

Foto: Stjepan Vego

Foto: Stjepan Vego

Ključne riječi:
crkva Našašća sv. Križa zrin

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja