Budi dio naše mreže

Misu u povodu 80. obljetnice stradanja Zrinjana predvodio je u nedjelju, 10. rujna, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i krčkim biskupom Ivicom Petanjkom u spomen-crkvi Našašća sv. Križa na Zrinu.

/ mp

Prema riječima apostolskog nuncija Lingue, čitanja ove 23. nedjelje kroz godinu pozivaju na razmišljanje o životu zajednice napominjući kako nas u drugom čitanju sveti Pavao podsjeća da je najvažnija zapovijed i vrhunac zakona – ljubav: ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: “Ljubi svoga bližnjega kao sebe samog” i dodaje: “Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav.”

“Prvo čitanje i Evanđelje govore nam, međutim, kako se ponašati kada brat prekrši ovaj temeljni zakon ljubavi prema bližnjemu. Isus nas u Evanđelju na osobit način uči kako obnoviti poštivanje toga zakona, koji je neophodan da ponovno započnemo živjeti kao braća i sestre.”

Govoreći pak o 80. obljetnici stradanja Zrinjana, apostolski nuncij je naglasio kako se ondje nalaze kako bi molili da se razriješe čvorovi, veliki čvorovi koji su nastali na ovom mjestu.

Možda je tragedija u Zrinu bila pomalo zanemarena, pokopana zajedno s onima koji su bili ubijeni ili prognani s ovih prostora. Moramo je pamtiti, ali ne da bismo osuđivali, već kako bi došli do razrješenja, do pomirenja!

“Pomirenje nije automatsko. Vrijeme koje prolazi pomaže da se zaboravi, ali ne i da se pomiri. Možda je tragedija u Zrinu bila pomalo zanemarena, pokopana zajedno s onima koji su bili ubijeni ili prognani s ovih prostora. Moramo je pamtiti, ali ne da bismo osuđivali, već kako bi došli do razrješenja, do pomirenja! To je smisao onoga što je sveti Ivan Pavao II. nazvao ‘čišćenjem povijesnog pamćenja’. Taj je ‘proces’ – citiram riječi Međunarodne teološke komisije – ‘usmjeren na oslobađanje osobne i kolektivne savjesti od svih oblika zamjeranja ili nasilja koje vam je ostavilo naslijeđe grešaka iz prošlosti’.”

Nuncij Lingua poručio je kako je crkva Našašća Svetog Križa podignuta na Zrinu u spomen križa Onoga koji je na sebe vezao grijehe svih ljudi i svojim ih uskrsnućem razriješio nadodajući da se po zagovoru “Marije koja razvezuje čvorove” u njegovoj krvi razriješe svi naši čvorovi, prošli i sadašnji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja