Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zarucnistvo

Otkrijte važnost zaručničkog tečaja

Tečaj priprave za sakrament ženidbe pripada u bližu pripravu za brak i nužan je za sve koji žele sklopiti crkvenu ženidbu. Više o zaručničkom tečaju pročitajte u nastavku.

Mladiću, nemoj tražiti curu, traži ženu

Iako vjerujem da je važno hodati s namjerom, potpuno razumijem da se možda nećeš oženiti prvom djevojkom s kojom hodaš. To je u redu, ali trebao bi barem ulaziti u veze s mišlju o braku negdje u podsvijesti i postupati u skladu s tim. Ako ne misliš da je žena s kojom hodaš prikladna za brak, trebaš prekinuti vezu, bez obzira na to koliko se dobro zajedno zabavljate. Jedino to je pošteno i džentlmenski.

Muškarci, najvažnija odluka u vašem životu jest kakvu ženu ćete oženiti

Jedna od najvažnijih odluka koja će promijeniti tijek tvog života je ona kojom ćeš se osobom oženiti. Zbog nje tvoj život može izgledati kao predokus neba, ali i pakla. Tvoj izbor žene oblikovat će tvoju buduću obitelj, utjecati na tvoju djecu i čak na djecu tvoje djece. Shvaćaš li sada zašto je to jedna od najvažnijih odluka u tvom životu? Vjeruj mi, želiš se oženiti pravom ženom.

P. Stjepan Ivan Horvat: Zaručnici imaju razdvojene životne putove koji se u jednom trenutku spajaju i tada dolaze pred Boga

"Zaručnik, kao muškarac u braku, kao glava obitelji, svojim da koje izreče pred Bogom i Crkvom, prihvaća dužnost supruga i oca, postaje na poseban način, odgovoran za sigurnost doma. I dužnost mu je, voljeti i poštovati suprugu, jer ona ga treba. Dužan je biti vjeran Bogu i supruzi i to pred oltarom obećava. Zaručnica, kao žena u braku, svojim da prihvaća dužnost supruge i majke. Njezin zadatak je, na poseban način, brinuti se za toplinu doma. Voljeti i poštovati muža, pružati mu potporu i uz njegovu zaštitu podizati djecu", piše p. Stjepan Ivan Horvat, svećenik i redovnik Družbe Misionara Krvi Kristove na društvenim mrežama. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Koliko dugo trebaju trajati zaruke?

Neki parovi žene se ubrzo nakon zaruka, a neki čekaju vjenčanje dok ne završe studij ili ne pronađu stabilan posao. Nekad je prijelaz iz djetinjstva u odraslog čovjeka bio brz, a danas traje neko vrijeme jer studij traje i nekoliko godina te financijsko osamostaljivanje traje puno duže nego prije.

Prijateljstvo kao temelj hodanja i zaručništva

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja