Budi dio naše mreže

Neki parovi žene se ubrzo nakon zaruka, a neki čekaju vjenčanje dok ne završe studij ili ne pronađu stabilan posao. Nekad je prijelaz iz djetinjstva u odraslog čovjeka bio brz, a danas traje neko vrijeme jer studij traje i nekoliko godina te financijsko osamostaljivanje traje puno duže nego prije.

/ mp

Zaručništvo nije samo igra čekanja

Koliko dugo bi trebale trajati zaruke? Razuman i ne tako neočekivan odgovor trebao bi glasiti: ne predugo i ne prekratko. Ako se može predvidjeti da vjenčanja neće biti tako brzo zbog određenih okolnosti, onda je bolje čekati i sa zarukama. U tom slučaju je bolje nastaviti prijateljstvo te se ne odlučivati na tako ozbiljan korak. S druge strane, ako mladi par ima obiteljsku sigurnost, a nije se financijski osamostalio, onda nema prepreka za vjenčanje, donosi Aleteia.

Vrijeme zaruka je važno jer se u tom razdoblju budući bračni par može bolje upoznati. To je nužno razdoblje za produbljivanje odnosa. Zaručnici u tom razdoblju postaju dijelom svakodnevnog života jedan drugoga: sudjeluju na obiteljskim okupljanjima i druženjima s prijateljima, a sve u cilju kako ne bi sklopili brak sa “strancem”.

Zaruke su vrijeme za razgovor

Vrijeme zaruka su važni za dijalog. Razvijanje dobrih komunikacijskih vještina važno je za sretan i ispunjen brak. Priprema za vjenčanje važno je razdoblje za utvrđivanje i raspravu raznih aspekata njihovog života – financija, karijera, životnih vrijednosti i vjerskih uvjerenja. Njihovih status “zaručnika” obvezuje ih da razgovaraju o budućnosti i zajedničkom životu.

Učenje zajedničke molitve

Iznenađujuće je kako mnogim kršćanima nije lako moliti zajedno, ali s djecom mole s lakoćom. Ali, nema zajedništva bez zajedničke molitve. Vrijeme zaruka je milosno vrijeme za zajednički odlazak na duhovne vježbe.

To je također vrijeme učenja kako se voljeti. Treba promisliti što volimo kod druge osobe, a i kako zavoljeti ono što nas smeta kod druge osobe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja