Budi dio naše mreže

Prijateljstvo kao temelj hodanja i zaručništva

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

/ hk

Još kao svećenika pastoralca za brak, svećenika koji se bavi problematikom braka, mnogi mladi su me pitali, a i sada su me neki zamolili, da nešto napišem za one koji tek prijateljuju, hodaju ili su zaručnici. Odlučio sam nešto napisati o tome. Dogode se osjećaji da vam se netko sviđa i sigurni ste da ste i vi toj osobi “zapeli za oko”. Dopisujete se, u društvu ste stalno zajedno… No, treba odmah spomenuti kako treba najmanje jednu godinu prijateljevati (i to ako je osoba već u 30-tim godinama i zrelija), a idealno bi bilo tri godine prijateljevati prije veze (ako je osoba u dvadesetim godinama).

Treba se dobro upoznati, a tri se godine ne može “glumiti”. Za starije parove u vezi misli se da su već dosta zreli da to ne čine. Treba se dobro upoznati i vidjeti jeste li na istoj valnoj duljini. Treba, pri ulasku u vezu, računati na to da ona druga strana želi samo prijateljevati. Možda odbije hodati s vama ili vezu. Kad mislite da između vas i neke osobe suprotnog spola postoji privlačnost, a onda saznate da ste sve krivo shvatili, normalno je da budete ljuti, da vas je sram i da se osjećate iznevjereno.

Foto: Pixabay

To vas može jako pogoditi i povrijediti. Nema razloga za to, bolje prije nego poslije. Trebat će vam dugo vremena da opet povjerujete nekome. Zato je bolje pripremiti se i za to. Kada se s nekim dopisujete porukama ili na društvenim mrežama, vrlo je lako vezati se za tu osobu, iako ona prema vama ne mora osjećati ništa posebno. Netko vam možda piše jer nema pametnijeg posla, a vi možete misliti da se zanima za vas. Ako vam kojim slučajem piše svaki dan, normalno je da pomislite da mu se sviđate.

Jedna se strana možda stvarno nada vezi, a druga samo želi nekoga s kim će razgovarati i tko će joj podignuti ego. Najobičnija poruka za laku noć vama može zvučati romantično, ali kako znate da ona nije samo znak nečije ljubaznosti? Dobro znate da se “smajlićem” može prenijeti više poruka, recimo: “Trudim se biti ljubazan” ili “Sviđaš mi se”. No, kada dobijete takvu poruku, možda odmah zaključite da se nekome sviđate. Dakle, nemojmo brkati uljudnost i zaljubljenost.

Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje (Rim 12,1)

Znam, neki će mi reći: “Lako je to reći”. U pravu ste. Biblija kaže: “Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne” (Jr 17,9). Budite realni. Nemojmo brzati. Dobro razmislite o odnosu koji imate s nekom osobom. Pitajmo se što češće: “Imam li stvarno dobre razloge da vjerujem kako se ta osoba prema meni ponaša drugačije nego prema drugima”. Nemojmo dopustiti da nam osjećaji nadvladaju razum. “Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje” (Rim 12,1).

Budite pronicljivi. Od svih znakova koji vam navodno govore da niste samo prijatelji, naročito se usredotočite na one zbog kojih niste sto posto sigurni u to. Nemojte automatski zaključiti da druga osoba osjeća isto što i vi. Također je važno biti strpljiv. Prije nego što vam netko otvoreno kaže da mu se sviđate i da vas želi bolje upoznati, nemojte se zanositi. Nemojte u vaš odnos ulagati previše da se poslije ne biste kajali. Još je važno biti iskren. Biblija kaže da postoji “vrijeme šutnje i vrijeme govorenja” (Prop 3,7).

Foto: Pexels

Želite li saznati jeste li nekome samo prijatelj ili između vas dvoje ima nešto više, razgovarajte s tom osobom. Ako osjećaji nisu obostrani, bolje je malo patiti u početku nego se mjesecima nadati i tek onda shvatiti da se toj osobi uopće ne sviđate. Čuvajmo srce svoje! U Mudrim izrekama (4, 23) čitamo: “A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život”. Ako vam se sviđa neka osoba, provjerite sviđate li se i vi toj osobi. No, što ako su vaši osjećaji uzajamni i ako imate dovoljno godina da započnete vezu? Tada ćete morati odlučiti hoćete li prohodati. I upamtite, čvrst brak čine muž i žena koji dijele iste duhovne ciljeve i koji su otvoreni i iskreni jedno prema drugome.

U Prvoj poslanici Korinćanima (7,39) možemo pročitati: “Žena je vezana dokle živi muž njezin. Umre li muž, slobodna je: neka se uda za koga hoće, samo u Gospodinu”. Treba spomenuti da istinski vjernici u duši neće živjeti nevjenčano zajedno ni zajedno ići na odmor bilo gdje (npr. more) te neće kao studenti živjeti zajedno (bez obzira što je to jeftinije). Čak i ako žive u zasebnim sobama, oni jedno drugo dovode u napast i ne mogu garantirati da neće pokleknuti u svojoj slabosti jer osjećaji su osjećaji.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja