Budi dio naše mreže

Ključna riječ: unesco

UNESCO upisao Bokeljsku mornaricu na listu svjetske kulturne baštine

Bokeljska mornarica, povijesna udruga koju svojim naslijeđem smatraju i Crnogorci i bokeljski Hrvati, upisana je na prijedlog Crne Gore u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, što dio hrvatskog naroda u Crnoj Gori shvaća kao pokušaj da se ona istrgne iz njegove baštine i katoličke tradicije.

Šibenska tvrđava sv. Nikole i zadarski obrambeni bedemi - tri godine pod zaštitom UNESCO-a

Tvrđava sv. Nikole i Bedemi zadarskih pobuna, kao jedinstveni spomenici svjetske graditeljske baštine uvršteni su na Popis svjetske baštine UNESCO-a 2017. godine u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Spomenici su visoke kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti, važni i u nacionalnom kontekstu i u kontekstu mletačkog renesansnog graditeljstva. O tvrđavi sv. Nikole govorila je u emisiji "Kulturni biseri Hrvatske" Hrvatskoga katoličkog radija ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije Anita Babačić Ajduk, a o zadarskim obrambenim zidinama, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Dina Bušić.

Stari grad Dubrovnik - slojevitost baštine i spretni sklad

Stari grad Dubrovnik upisan je 1979. na UNESCO-ovu Svjetsku listu po trima tadašnjim visokim kriterijima: univerzalne iznimne vrijednosti, integriteta i autentičnosti. Dio bogate spomeničke baštine su povijesna jezgra grada sa Stradunom, Kneževim dvorom, Crkvom sv. Vlaha, Katedralom Gospe Velike, Palačom Sponza, Orlandovim stupom te zanimljivim povijesnim crkvama i gradskim uličicama. Grad je to jedinstvene kulturne i političke povijesti, o kojoj nam je emisiji HKR-a Kulturni biseri Hrvatske govorio član Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Bajuk: Crkva je odigrala veliku ulogu u očuvanju međimurske popevke

Prije točno godinu dana Međimurska popevka upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. O međimurskoj popevki razgovarali smo s doktoricom Lidijom Bajuk, hrvatskom entologinjom, pjesnikinjom i kantautoricom, koja je jedna od najzaslužnijih za uvrštavanje međimurske popevke na UNESCO-ov popis.

Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine

U vrijeme poklada u Kastavštini desetak grupa muškaraca obilazi svoja i susjedna sela na višekilometarskim ophodima po tradicijskim putovima. Na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva uvršteni su 2009. godine.

Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske

Nastali predanim radom i dugom tradicijom, licitari su se istaknuli kao šareni i prepoznatljivi simbol Hrvatske, a s obzirom na jedinstvenost, i u autohtoni suvenir. Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske uvršten je 2010. godine na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Festa svetog Vlaha - milenijska veza sveca zaštitnika i Dubrovnika

Riječ je o jedinstvenoj festi koja se više od 1000 godina slavi na jednak način - katoličkim obredima i veličanstvenom procesijom ulicama stare gradske jezgre, ali i nizom zanimljivih događanja, jer je blagdan sveca, ujedno i Dan Grada Dubrovnika, koji za sve njegove građane ima vrlo posebno značenje, a vizualnom atraktivnošću i snagom kulta sveca zaštitnika plijeni pozornost posjetitelja. Festa svetog Vlaha zaštićena je nematerijalna baština čovječanstva od 2009. godine.

Procesija Za Križen - pet stoljeća pobožnosti na otoku Hvaru

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Vrbanj, Svirče i Vrboska povorka vjernika predvođena članovima bratovštine i ključnom figurom – križonošom kreće na procesiju kroz noć osvijetljenu tek voštanim svijećama. Križonoša cijelu noć nosi križ iz svoje matične župe kroz okolna mjesta na svojevrsnom križnom putu, da bi se u zoru križ svečano vratio opet na mjesto polaska procesije.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja