Budi dio naše mreže

Otkrijte priče o hrvatskim zanatima, svečanostima i narodnoj glazbi i plesu te upoznajte ljude koji našu bogatu baštinu održavaju živom.

/ Vesna Živko

Riječ je o projektu i suradnji Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice putem kojeg je omogućen online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na platformi Croatia: Hearts & Crafts na hrvatskom i engleskom jeziku.

“Od hrvatskih muzeja u projektu sudjeluju zagrebački Muzej za umjetnost i obrt i Muzej sinjske alke, dok je za sada u sklopu same platforme ukupno predstavljeno 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija od kojih se neke nalaze i na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a”, izjavio je za portal Hrvatske katoličke mreže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić / Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

“Amit Sood, direktor Google Arts and Culture, prilikom predstavljanja projekta naglasio je kako je Hrvatska već jako dobro prepoznata po svojim prirodnim ljepotama i pitoresknim gradovima što je bio jedan od motiva da se kroz ovaj projekt putnicima diljem svijeta dodatno približi i bogata kulturna tradicija Hrvatske. Također je naglasio kako je ovaj projekt usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata hrvatske nematerijalne kulturne baštine“, ističe Staničić.

Simbol grada Lipika – lipicanci kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine odsada i u virtualnom muzeju Arts&Culture / Foto: Saša Pjanić

Ulaskom u projekt Google Arts & Culture Hrvatska je postala dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja.

God. 2009. dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Tipični instrumenti kojima se izvodi ova glazba su sopile ili roženice. Ovo je najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj/Foto: Ivo Biočina

Ovaj je projekt nastavak dugogodišnje suradnje Hrvatske turističke zajednice i Googlea u sklopu aktivnosti promocije Hrvatske na inozemnim tržištima kao poželjne turističke destinacije. “On će”, kaže Staničić, “značajno doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na kulturno povijesnu baštinu, odnosno na turistički proizvod kulture koji spada među važnije motive dolaska turista, posebice u razdobljima pred i posezone.”

Umijeće izrade zagorskih štrukli također su na popisu UNESCO-a / Foto: Sanjin Kaštelan

Zaštićena je i tradiciona izrada čipke. Virtalni muzej Arts&Culture donosi 5 čipkarskih priča među kojima su, naravno, paška čipka, ali i priča o utjecaju hrvatskih rukotvorina na modu i dizajn.

Čipka kao motiv na sportskoj odjeći branda Chypka / Foto: Mario Dragičević

U bazi Googleovog virtualnog muzeja nalazi se više od 6 milijuna fotografija iz cijelog svijeta među kojima i 1620 iz Hrvatske. Zavirite u brojne svjetske muzeje, otkrijte priče o svjetskoj kulturnoj baštini, primjerice zanimljivosti o Da Vincijevoj Mona Lisi,  Van Goghovim slikama, baštini Portorika, sporta u Australiji do drevnih hramova Maya, japanske hrane i indijskih željeznica. Priče prati izvrstan prijevod google translatera na hrvatski jezik. Jedanko tako, izvrstan je i promotivni video “Zvuk Hrvatske” koji je napravio Google za Hrvatsku turističku zajednicu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja