Budi dio naše mreže

Ključna riječ: svjetlo-rijeci

FRA ANTE VUČKOVIĆ Blago onom tko u srcu svoje gladi za životom otkrije da Nebo nije ni zatvoreno ni nestalo

"Ne treba puno da otkrijemo kako se ispod imperativa za intenzivnim životom skriva najdublja ljudska čežnja za puninom života. Tu neutaživu glad ne može ispuniti ni jedan intenzivni doživljaj. To nam je čak vidljivije od naše trke za intenzivnim životom. I na sebi i oko sebe opažamo kako se glad za životom samo produbljuje", piše fra Ante Vučković.

Kršćani na svaki problem, pa tako i na temu migracije stanovništva, odgovaraju polazeći od kršćanskih načela

"U društvu bez očeva, bez moralnoga autoriteta, mladi se odgajaju i ponašaju na način horde, na način džungle u kojoj vlada zakon jačega. Slabiji, posebno žene i djeca, postaju plijen koji treba zgrabiti. To je razlog zašto je toliko nasilja, koje uključuje silovanja i ubojstva, među mladim Europljanima pa čak i zašto se neki od njih prijavljuju za ratovanje u tuđim zemljama. Suvremeno postpatrijarhalno društvo predstavlja se u biti kao pretpatrijarhalno, kao društvo u kojem više ne vrijede društvene norme, osim zakona sile", piše don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Pročitajte kako nadvladati sram

Kako pomoći djetetu u ranoj dobi, a i samomu sebi u odrasloj dobi, kako bismo ostvarili komunikaciju s drugima? Saznajte u tekstu kojeg je pripremila s. Jelena Antolović.

Otkrijte što znači pojam svetost u Bibliji

Pojam svetoga i svetosti vrlo je čest u Svetom pismu, no nisu uvijek poznate sve nijanse koje taj pojam označava. Ponekad je kao sveto označeno neko mjesto, ponekad je kao svet označen Bog, a ponekad i neki čovjek. Što onda u biblijskom smislu znači „svet”?

FRA ANTE VUČKOVIĆ Veliki dio suvremenoga hedonizma počiva na vjeri u ništavilo i njezinoj utjesi

"Pavao je ovo sažeo u jednostavnu rečenicu: Ako mrtvi ne uskršavaju, jedimo i pijmo jer sutra nam je umrijeti (1 Kor 15,32). Veliki dio suvremenoga hedonizma počiva na vjeri u ništavilo i njezinoj utjesi. Potrebno je hrabrosti, a nekada i nadljudske snage, milosti, kako bi se probilo kroz utjehu vjere u ništavilo i izložilo pitanjima o posljednjim stvarima", piše fra Ante Vučković.

Ako smo djeca Božja, onda u našem srcu nema mjesta žalosti i strahu

Zahvaljujući daru pobožnosti, koji nam Duh Sveti ulijeva kroz molitvu, možemo se sa sigurnoš­ću smatrati ljubljenom djecom Božjom, bez obzira na svoje patnje. A ako smo djeca Božja, onda u našem srcu nema mjesta žalosti i strahu. Budimo istinski pobožni, živeći i radeći za Boga i bližnjega, pa će i naša srca biti ispunjena ljubavlju i radoš­ću.

Zlo koje postaje "normalno"

"Temeljna oznaka čovjeka kao bitno duhovnoga bića jest upravo potraga za istinom koja pretpostavlja njegovu sposobnost kritičkoga razmišljanja. Stoga zlo i totalitarizam, kao jedan od njegovih povijesnih oblika, ciljaju zapravo prema čovjekovoj dehumanizaciji, tj. uništenju čovjeka kao osobe, kao odgovornoga misaonog pojedinca", piše fra Vili Radman, svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja