Crvena, zelena, ljubičasta, narančasta, žuta, boje su koje nam mame pogled na tržnicama u raznim vrstama sezonskog voća i povrća. Što je uzrok ovim živim bojama povrća i kakav ono učinak ima na naš organizam, govorilo se u emisiji Zdravi tanjur.
Što je to u djetinjstvu izazivalo nelagodu, zelene je boje, a pravo je nutritivno bogatstvo? Kopriva! U emisiji Zdravi tanjur govorilo se o njezinoj bogatoj nutritivnoj vrijednosti.
Dijabetes predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema jer broj oboljelih osoba u svijetu, ali i Hrvatskoj raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko godina. Prema podacima nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2020. bilo preko 310 tisuća osoba s postavljenom dijagnozom dijabetesa, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Prosinac je doba godine u kojem se širi miris kolača, čaja i cimeta, a unutar mnogih domova razmišlja se o blagdanskim jelovnicima, dok u obiteljima s dijabetičarima ili osobama u riziku od razvoja dijabetesa ovo razdoblje predstavlja posebno iskušenje za održavanje razine šećera u krvi na poželjnim vrijednostima.
Ovo je tradicionalno jelo koje se sprema na Badnjak, a recept dolazi iz samostana klarisa u Španjolskoj. Ako želite pripremiti vrlo poseban i jednostavan desert za Božić, tada će ovaj recept biti savršen za vas. To su slatke mrvice posvećene malom Isusu, pa se jelo naziva i Isusovim mrvicama ili mrvicama malog Isusa.
Uz jednostavne i asketske sastojke i pažnju prema detaljima, redovnici i redovnice stoljećima pripremaju juhe u kojima se osjeća sva njihova kulinarska umjetnost, samostanski mir i spokoj. Juha predstojnice samostana, čiji recept donosimo, nije samo obična juha, već jedna od onih juha koje svojom toplinom griju ne samo tijelo već i dušu.
Vrijedna redovnica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Nikolina Rop kuha već gotovo pedesetak godina, počevši od rodne kuće, gdje je vrlo brzo pokazala zanimanje i talent za kuhanje, zatim u srednjoj školi, pa nekoliko godina u kuhinjama različitih austrijskih turističkih destinacija, a zatim u samostanima njezine provincije. Zahvaljujući "Kuharici sestre Nikoline" i njezinim receptima neće samo mnogi naučiti pripremati ukusna i hranjiva jela, ili se pak dodatno usavršiti u kuharskom umijeću, nego će i domovi zadobiti miris i toplinu. Donosimo ideju za nedjeljni ručak!
Ova stranica koristi dvije vrste kolačića: nužne tehničke kolačiće i kolačiće za analitiku.
Slažete li se s korištenjem kolačića za analitiku?