Budi dio naše mreže

Ovo je tradicionalno jelo koje se sprema na Badnjak, a recept dolazi iz samostana klarisa u Španjolskoj. Ako želite pripremiti vrlo poseban i jednostavan desert za Božić, tada će ovaj recept biti savršen za vas. To su slatke mrvice posvećene malom Isusu, pa se jelo naziva i Isusovim mrvicama ili mrvicama malog Isusa.

/ vž

Sestre klarise iz španjolskog samostana Sv. Klare odlučile su podijeliti ovu kulinarsku tajnu koja se prenosi s koljena na koljeno. Predlažu da na Božić uživamo u desertu i istovremeno se radujemo što se rodilo dijete Božje, piše Aleteia.

Recept – Isusove mrvice:

Jelo se poslužuje kao desert, a priprema je vrlo jednostavna jer sadrži samo nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće.

Sastojci za 4 osobe:

Pola kilograma kruha, svježi ili jučerašnji

1/4 litre ulja,

2 žlice cimeta,

šećer po ukusu.

Priprema:

Izmrvite kruh, namočite ga s nekoliko kapi vode i ostavite da se odmori nekoliko sati. Kruh se može pripremiti i namakati ujutro tako da je spreman za pripremu do poslijepodneva. Zagrijte tavu, dodajte ulje i kad je vruće dodajte zdrobljeni kruh, pustite da se tostira, pospite šećerom i cimetom. Promiješajte još nekoliko puta i jednostavan i brz desert je gotov. Tradicija je da sestre klarise na Badnjoj večeri uz Isusove mrvice piju vruću čokoladu.

Savjet: U ovom je receptu važna tehnika pečenja. Naime, komadići kruha moraju se uz miješanje brzo popržiti na malo vrućeg ulja. Na taj se način u posudu upije manje masnoće. Uostalom, desert koji ćete napraviti prema ovom receptu sadrži poprilično kalorija pa je važno ne pretjerivati. To je tradicionalni recept iz samostana Santa Clara de Almazán (Soria-Španjolska). 1995. godine sestre su, zajedno sa 70 drugih samostana u Španjolskoj, sudjelovale u pripremi kuharice s odabranim samostanskim receptima “Samostanska kuhinja”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja