Budi dio naše mreže

Ključna riječ: hrvatska-kultura

Što mi znači hrvatska nošnja, pjesma, običaj... baština?

Hrvatska matica iseljenika (HMI) pokrenula je, kako izvještava HINA, multimedijski projekt „Što mi znači...“, koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda, te poziva mlade i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan.

Muka kao nepresušno nadahnuće kulture – Pasionska baština Like

Pasionska baština Zagreb i Društvo hrvatskih književnika organiziraju u srijedu 22. siječnja promociju 12. zbornika Pasionske baštine pod nazivom "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture – Pasionska baština Like" na kojem će, među ostalim, predstavljati mons. dr. sc. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.

Po čemu ćemo pamtiti isusovca Vladimira Horvata?

Isusovac Vladimir Horvat ostavio je svojim pastoralnim, pedagoškim i znanstvenim djelovanjem toliko toga važnoga za Katoličku Crkvu, ali i za cjelokupnu hrvatsku povijest i kulturu. Objavio je na francuskom jeziku značajnu knjigu „Kardinal Stepinac – mučenik za ljudska prava“, dokazao da je Vuk Karadžić dobar dio svog rječnika prepisao od hrvatskih isusovaca, prokrijumčario je hrvatske zastave 1980. godine na dočeku Pape Ivana Pavla II. u Parizu, vodio je sprovodne obrede Brune Bušića, na sveučilištu Sorboni pomogao je osnutak Hrvatskih studija, bavio se istraživanjem suvremene hrvatske povijesti, osobito zločinima komunističkog režima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja