Budi dio naše mreže

Hrvatska matica iseljenika (HMI) pokrenula je, kako izvještava HINA, multimedijski projekt „Što mi znači...“, koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda, te poziva mlade i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan.

/ at

To mogu učiniti putem videozapisa ne duljih od dvije minute, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža, a radove mogu poslati na e-mail voditelja Odjela za hrvatske manjine HMI Marina Knezovića: marin.knezovic@matis.hr .

Matica navodi primjere mogućih tema. Tako se, primjerice, može opisati osobito važan i drag predmet (dio nošnje, slika, fotografija i slično) koji je dio baštine manjinske skupine. Mogu se opisati i osjećaji prema predmetima te objasniti zašto su važni neka pjesma, ples i običaj, a jedna od tema mogu biti i priče djedova i baka te dio baštine kojom se bavi i koja zanima i njegovu okolinu.

Matica ističe kako, s obzirom na raznolikost i brojnost radova, postoji mogućnost njihova korištenja za znanstvena i stručna istraživanja.

Na kraju projekta će se od pristiglog materijala napraviti film koji će biti predstavljen publici putem Matičinih i drugih medija.

Tradicijsku kulturu obično smatramo nečim preživjelim, nečim razumljivim samo još starim osobama uronjenima u svoju ruralnu prošlost. U stvari postoje tisuće mladih ljudi, kako u domovini tako i izvan nje, koji za tu kulturu iskazuju živ interes i volju za njenim nasljedovanjem.

“Što je ono što mladima tradicijsku kulturu čini privlačnom? Da li je doživljaj tradicijske kulture isti u mladih osoba kao i kod starijih naraštaja? Takvim i sličnim pitanjima bavi se projekt ‘Što mi znači… ?'”, navodi HMI.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja