Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-renato-galic

Fra Renato Galić o kockanju i igrama na sreću

Svjesni smo kako su mnoge osobe upale u tešku ovisnost kockanja ili klađenja te kako u današnje vrijeme više nije potrebno otići u kladionicu kako bismo se zabavili već nam je to praktički na dohvat ruke. Dovoljno je s par klikova otići na internet te se ondje može uplatiti listić.

Evo kako pojasniti drugima razlog odlaska na svetu misu

Pokazati svom sugovorniku koliko nama osobnom vjera odlazak na euharistiju pomaže u našem životu, jer čini mi se kako osoba s kojom je razgovarao na slušatelj nema dovoljno izgrađen osobnih odnos Gospodinom te da nalazi opravdanje za neodlazak u crkvu upravo u onima koji se ne ponašaju u skladu s onim što vjeruju.

Fra Renato Galić pojasnio značenje Isusovih riječi: "Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi"

Po Augustinu, zmija također pokazuje svoju mudrost u trenutku opasnosti jer pošto poto nastoji sačuvati glavu, najvrjedniji dio svoga tijela, a izlaže ostatak tijela. Ovo može biti poticaj svima nama da u svom kršćanskog životu nastojimo sačuvati ono najvažnije, vjeru u Boga, Krista, a da budemo spremni žrtvovati prolazno, čak i svoj zemaljski život ako se nađemo u progonstvu na što aludira cijeli kontekst ovog teksta.

Može li pojedinac spasiti svijet?

Ono što Bog čini ne samo za čovjeka, već za cijeli svijet, lijepo je sažeto u Isusovom imenu koje znači: Bog koji spašava.

Fra Renato Galić o stavu nakon što vjernik primi pričest

”Kada se primi hostija i vrati se klupu, treba li kleknuti ili stajati?”, pitanje je koje je slušatelja Radija Mir Međugorje, a odgovor na pitanje dao mu je fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je trenutno na službi u Zagrebu kao pomoćni odgojitelj bogoslova, istaknuvši kako je ovo ”naizgled jedno jednostavno pitanje, ali isto tako pitanje koje nam može poslužiti za dublje razumijevanje samog značenja pričesnih obreda s kojim idemo prema vrhuncu euharistijskoga slavlja”.

PITAJTE SVEĆENIKA Što ako ne izvršim zavjet?

"Svakako treba naglasiti kako je važno biti pažljiv prema obećanjima, prema danoj riječi koja u današnjem vremenu gubi na vrijednosti. To se posebno odnosi na obećanja dana Gospodinu. Ne obećavati nešto iz nekoga hira ili iz nepromišljenosti", rekao je fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju.

PITAJTE SVEĆENIKA Zašto svećenik tijekom mise ne želi blagosloviti malu djecu koja nisu pričešćena za vrijeme svete pričesti?

Nije poznato kada je nastala ova praksa, no pretpostavlja se kako je nastala jer su roditelji ili djedovi i bake počeli djecu nositi u naručju na svetu pričest te su svećenici tako počeli blagoslivljat djecu ili im davati križić kako ne bi dolazili bez razloga ili kao neki nadomjestak nečemu, pojasnio je fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju.

Pročitajte tko, kada i pod kojim uvjetima može dobiti potpuni oprost

"Crkva koja nastavlja Kristova djelo, koja mu služi te čuva Kristove svetinje, na zemlji udjeljuje svojim vjernima potpuni oprost za vremenite kazne. Crkva ovime želi pomoći svima nama te nas potaknuti na djela pobožnosti i milosrđa; potaknuti nas na zahvalnost Bogu", rekao je fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju.

PITAJ SVEĆENIKA: Koja je uloga krizmanog kuma nakon krizme?

”Što je obaveza krizmanog kuma, nakon krizme, znamo da je za krštenog kuma obaveza brinuti se o katoličkom odgoju djeteta u slučaju spriječenosti roditelja?”, zanimalo je slušatelja Radija Mir Međugorje koji se sa svojim pitanjima javio u emisiji "Pitajte svećenika", a uz to je upitao i ”što se preporučuje da kum daruje krizmaniku od nekih stvari vjerske tematike, je li to, primjerice, Biblija, krunica…?”

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja