Budi dio naše mreže

Gvardijan Samostana sv. Antuna Padovanskog franjevaca konventualaca u Vinkovcima i ravnatelj Centra „Hrvatski Areopag“ za međureligijski dijalog dr. sc. fra Josip Blažević održao je tribinu „Joga – tjelesna gimnastika, fitness ili nešto treće?“, u četvrtak 9. svibnja 2024., u Župi Svih svetih u Đakovu.

/ im/IKA

Fra Josip izlaganje je održao na poziv župnika vlč. Ivana Lenića.

Predavanje je temeljio na višegodišnjem istraživanju istočnjačkih religija, duhovnosti i novih religioznih pokreta. Okupljenima je pojasnio da je joga istočnjačka metoda samospasenja tj. sveta hinduistička tehnika koja se sastoji od tri elementa: asane ili položaja tijela, pranayame ili način disanja i dhyane odnosno meditacije. Istaknuo je da ako se neki od tih elemenata izostavi, više nije riječ o jogi, već je to gimnastika ili nešto slično.

„Joga je svojstvena istočnjacima, a strana je zapadnom čovjeku koji se udaljio od Boga i izgubio svoj identitet. U toj izgubljenosti zapadni čovjek poseže za novim načinima pronalaska Boga za kojim mu duša istinski čezne. Danas se na zapadu u svrhu profita nude različiti gurui koji stvaraju mit o jogi kao o nečemu pomoću čega se postiže dugovječnost i zdravlje“, naglasio je o. Blažević.

Na kraju je rekao da kršćanstvo ima svoj Put postizanja spasenja te da je to Isus Krist. Potrebno je dobro poznavati Bibliju i Isusa Krista da bi svatko spoznao i ostvario put spasenja.

Prije tribine, fra Josip je predvodio večernje misno slavlje u đakovačkoj katedrali.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja