Budi dio naše mreže

Ključna riječ: eshatologija

Kako moliti za duše u čistilištu?

Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti. To je zato što Sveto pismo kaže da u nebo: "ništa nečisto neće ući " (Otk 21,27). Isus je također dao poticaj svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48).

Čistilište nije "druga prilika"

Naše vjerovanje u čistilište temelji se na odlomku iz Druge knjige o Makabejcima, u kojem židovski junak, Juda Makabejac, naređuje molitve i žrtve za ubijene domoljube, kako bi im grijesi bili oprošteni. Isus, također, govori o mogućnosti oproštenja nakon smrti kada uči: "Tko god govori protiv Duha Svetoga, neće mu biti oprošteno... ni u ovom vijeku ni u budućem" (Mt 12,32).

Nada je srce na nebu, a ne glava u oblacima

Teološka vrlina nade ne počiva samo na stvarnosti da čeznemo za ispunjenjem u životu, već da će ta čežnja biti definitivno odgovorena u Bogu, u nebu.

Sveti Pavao nije pogriješio u vezi s Isusovim drugim dolaskom

Mnogi bibličari danas kažu da je sveti Pavao očekivao da će Isus ponovno doći za svog života. Zapravo, većina njih također tvrdi da je sam Isus rekao da će se vratiti za otprilike jednu generaciju, i tvrde da su u to vjerovali i svi rani kršćani. To se očito nije dogodilo, pa je prema tim znanstvenicima cijela rana Crkva morala biti u krivu. A ako je to istina, imamo veliki problem.

Ulazeći u samostan, ova redovnica razmatra o posljednjim stvarima

"Nažalost, bila nam je potrebna globalna pandemija da bismo započeli, čak i samo na trenutak, razmatrati svoj vlastiti kraj - neizbježni susret sa smrću i presudom, rajem ili paklom." Svjedočanstvo redovnice u kojem razmišlja o sadašnjem milosnom trenutku, ali i budućim stvarnostima poput smrti, posljednjeg suda i spasenja duše donosimo u nastavku.

Prije nego započneš, misli na kraj!

Kako učimo i rastemo u katoličkoj vjeri, trebali bismo se i razvijati i sazrijevati. Naši će postupci utjecati na one oko nas - naše supružnike, našu djecu, naše roditelje, naše prijatelje, čak i naše protivnike. Ako započnemo s ciljem na umu, stvarnim krajem, dat ćemo primjer svima onima oko nas. Naši postupci bit će svjedoci drugima. Posljednja točka: Ako je Nebo kraj, trebamo li riskirati ovaj cilj s minimalnim naporom ili bismo trebali biti angažirani do srži?

Uđite na uska vrata, jer široka vode u propast!

Dok je putovao prema Jeruzalemu da umre za nas, netko je pitao Isusa: "Gospodine, hoće li biti malo onih koji su spašeni?" Odgovorio je: „Nastojte ući kroz uska vrata; jer mnogi, kažem vam, tražit će ulazak i neće moći “(Lk 13, 23-24). Što vrata označavaju? Zašto to mnogi ne mogu proći? Tko ulazi?

Zašto se Gospodin još nije vratio?

O ponovnom Kristovu dolasku na koji čekamo već više od 2000 godina i drami apokalipse koja će se zbiti na kraju vremena u najnovijem UKI-jevom podcastu voditeljica Ružica Pšihistal razgovarala je s Borisom Vulićem, profesorom dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja