Budi dio naše mreže

Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti. To je zato što Sveto pismo kaže da u nebo: "ništa nečisto neće ući " (Otk 21,27). Isus je također dao poticaj svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48).

/ dz

Svaka molitva ili pobožni čin primijenjen na duše u čistilištu može biti način da se za njih moli. Najučinkovitiji način molitve je prikazati misu za njih ili primijeniti plodove vlastitog dolaska na misu. Krunica je također prekrasan način molitve za njih, piše Simply Catholic.

Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti. To je zato što Sveto pismo kaže za nebo: “ništa nečisto neće ući u njega” (Otk 21,27). Isus je također dao poticaj svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48).

Većina nas shvaća da malobrojni napuštaju ovaj svijet savršeni ili čisti, čak i ako su u prijateljstvu s Bogom i u stanju milosti. Moraju se obaviti neki završni čini kako bi se uklonile sve konačne vezanosti za grijeh, sve grubosti, bilo kakva tuga, žaljenja ili boli. Ove stvari su sigurno otkrivene kada se pojavimo pred Kristovim sudom (vidi 2 Kor 5,10).

Tajanstveno je kako se to pročišćavanje vrši, ali Sveto pismo daje dvije slike, jednu utješnu i drugu snažniju. Knjiga Otkrivenja nudi utješnu misao da će, u pogledu mrtvih, Isus “obrisati svaku suzu s njihovih očiju, i neće više biti smrti ni žalosti, ni jauka ni boli, [jer] je stari poredak prošao” (Otk 21,4). Snažniji tekst dolazi od svetog Pavla, koji govori o vatrenom očišćenju kroz koje će mrtvi proći na dan suda: svačije će djelo izići na svjetlo. Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.” (1 Kor 3,13-15).

Dakle, zbog ovog suda i pročišćenja, molimo za pokojne da ovaj proces bude brz i da oni uskoro budu u punoj slavi neba.

Učenje je Crkve da naše molitve pomažu, što je drevna praksa, koja seže još u Stari zavjet (vidi 2 Mk 12,40-46). Naša je želja pomoći tim dušama i ubrzati njihovo pročišćavanje koje bi moglo biti potrebno i kroz koje možda prolaze. Nismo uvijek sigurni u kakvom je odnosu vrijeme ovdje s vremenom tamo, čak ni doživljavaju li oni vrijeme kao mi trenutno. Ipak, još uvijek, naš je instinkt da molimo i pomažemo im u tim posljednjim završnim dodirima, dok Gospodin dovršava svoje remek-djelo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja