Budi dio naše mreže

Ključna riječ: cednost

Krepost čednosti i prepreke na putu čednosti

Krepost čednosti, odnosno stidljivosti potrebno je promatrati u vidu dvije kreposti, kreposti čistoće i kreposti umjerenosti. U ovo ljetno vrijeme kada bismo trebali pripaziti kako se odijevamo prilikom odlaska u crkvu, donosimo članak o kreposti čednosti i preprekama na njenom putu među muškarcima i ženama koji nas podsjeća na primjereno odijevanje i ponašanje među oba spola.

Nesebična ljubav i sretan brak među plodovima čednosti

Muž i žena koji su dugo zajedno doživljavaju vezu koja ih čini kao dvije polovice psihološke i duhovne cjeline. Ni jedno nije sasvim potpuno bez drugog. Tada stvarno počinjete shvaćati što je Isus mislio kada je rekao da muževi i žene postaju 'dvoje u jednom tijelu'.

Koja je povezanost mode i stila s kršćanskom formacijom?

Ohrabriti odijevanje na način koji poštuje skromnost nema veze s razmišljanjem da je tijelo nešto nečisto ili bezvrijedno. Naprotiv, upravo prepoznavanje njegove velike vrijednosti vodi nas do mode koja, bez da izgleda čudno ili blesavo, doprinosi poštivanju tjelesne intime. Ovo se može bolje razumjeti kroz svjetlo Otkrivenja, koje nam pokazuje kako poslije istočnog grijeha požuda utječe na ljudska bića, a prirodne sklonosti muškaraca i žena obilježene su određenim neredom.

Čednost u središte stavlja osobu, a ne njezino tijelo!

Čednost poziva druge da primijete cijelu tebe – da primijete tvoju dobrotu. Također, poziva tebe da samu sebe promatraš na drugačiji način, da prihvatiš da si vrijedna pažnje. Kada se govori o čednosti, onda se najčešće promišlja o tome kako ona utječe na muškarce. No, čednost je dobra i za samu ženu, poručuje Janet Sahm Easter, suosnivačica i urednica časopisa "Verily".

Žena želi biti pronađena, želi da se muškarac bori za nju!

Muškarci su u povijesti bili oni koji su počinjali veze. Na taj se način iskazuje poštovanje prema ženi. To znači da muškarac uzima teret odbijanja sa žene i stavlja ga na sebe. No, djevojke i žene danas nemaju dovoljno samopouzdanja i ne misle da su vrijedne nečije pažnje pa one prve prilaze, ističe Jason Evert, katolički autor i osnivač organizacije "Chastity Project" koja promiče življenje čistoće među mladima.

O čednom odijevanju iz perspektive jednog muškarca

"Kada žena nosi nečednu odjeću, to je poput vatrometa. Svi će je pogledati, a zatim će ubrzo maknuti pogled i to je to. Čedna žena je poput svijeće – misteriozna, topla, svijetla, sjajna… nosi poniznost u svome tijelu. Poniznost je primjeren stav prema dostojanstvu. Mislim da je čednost primjeren stav prema ženskom tijelu", rekao je Jason Evert, katolički autor i osnivač organizacije "Chastity Project" koja promiče življenje čistoće među mladima.

ČEDNOST Neopisiva ljepota žene

"Dama je žena koja zna što ona jest u svojoj biti, kome pripada i kamo ide. Ta spoznaja čini dušu baršunastom, nježnom, otmjenom. Takva duša neizbježno svoju nutrinu iskazuje i vani, bila ona toga svjesna ili ne."

Katoličanstvo me oslobađa od ideje da vrijedim onoliko koliko vrijedi moje tijelo!

"Biti žena u današnjem svijetu je iznimno teško, a biti katolkinja je ponekad još i zahtjevnije. Istovremeno, biti katolkinja u današnjem društvu na neki je način oslobađajuće. Katoličanstvo me oslobađa od svega onoga što me želi zarobiti – ideje da vrijedim samo onoliko koliko vrijedi moje tijelo, moj izgled i ono izvanjsko. Moja me vjera oslobađa od toga", poručuje Leah Darrow u svome promišljanju o čednosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja