Budi dio naše mreže

Muškarci su u povijesti bili oni koji su počinjali veze. Na taj se način iskazuje poštovanje prema ženi. To znači da muškarac uzima teret odbijanja sa žene i stavlja ga na sebe. No, djevojke i žene danas nemaju dovoljno samopouzdanja i ne misle da su vrijedne nečije pažnje pa one prve prilaze, ističe Jason Evert, katolički autor i osnivač organizacije "Chastity Project" koja promiče življenje čistoće među mladima.

/ hk

Jason Evert magistrirao je teologiju i stekao dodiplomski stupanj iz filozofije, smjer savjetovanje i teologija maloljetnika, na Franjevačkome sveučilištu u Steubenvilleu. Autor je više knjiga, a u svojim predavanjima prenosi poruku o čistoći desecima tisuća adolescenata. U svome promišljanju o čednosti u ljubavi promišlja o odnosu muškarca i žene te o njihovim potrebama, strahovima i čežnjama.

Muškarci trebaju biti izazvani da budu kavaliri, a kad žene postave granicu nisko, oni se neće truditi biti ‘prinčevi na bijelom konju’. Kada je žena čedna, ona je poput svijeće – nešto tajanstveno, toplo i svijetlo zrači iz nje. Takva žena ima poniznost tijela, a poniznost je ispravan stav prema dostojanstvu. Mislim da je čednost ispravan stav prema ženinom tijelu.

Takva žena zna da se misterij prekriva velom i tako poziva druge da cijene vrijednost misterija. Kada žena odjećom otkriva svoje tijelo, iz muške perspektive, ona silno želi zadobiti pozornost muškarca. To je prvo što pomislim kada vidim ženu u nečednoj odjeći.

Muškarac treba osvajati ženu!

Mi kao muškarci, psihološki gledano, trebamo dar čednosti. Trebamo se pitati: ‘Što ona misli, sviđam li joj se, želi li dečka poput mene?’ Trebamo na neki način ostati u neznanju. Mi razmišljamo o tim stvarima. Kada djevojke slijede savjete nekog časopisa: dođi k njemu i iznenada ga poljubi, nosi oskudnu odjeću, pleši prljavo ispred njega… Dečkima to laska, ali im je i dosadno.

On razmišlja: ‘Hej, super, stvarno ti se sviđam, neću te odvesti kući i upoznati sa svojom mamom, ali ću se zabavljati s tobom večeras’. Čar čednosti je nestala, element tajanstvenosti se izgubio. Muškarac treba osvajati ženu. Neki misle da je to zagovaranje neravnopravnosti među spolovima ili da su to stereotipi o spolovima.

Kao prvo, ja volim stereotipe o spolovima. Muškarci trebaju biti muškarci, a žene trebaju biti žene. Znam kako muškarci razmišljaju, poznajem ih. Muškarac želi ubiti zmaja i želi spasiti princezu. No, kada mu se žena vizualno nabacuje to je kao da mu govori: ‘Hej, ti ne trebaš ubiti zmaja, ja ću skočiti iz dvorca, ubit ću zmaja, skočit ću na tvog konja i onda ćeš me odvesti’.

Žena želi biti pronađena, želi biti otkrivena!

Tada muškarac misli: ‘Što ti radiš na mome konju? Nisam nikoga pobijedio da te nađem, čak nisam ništa ni svladao, a ti mi sjediš u krilu. Mislio sam da će to biti nekakav izazov, mislio sam da ću se osjećati kao muškarac nakon što te osvojim’.

Žena tada misli: ‘Ne, ja mislim da ti ne bi želio ići u potragu za mnom pa ja moram trčati za tobom’. No, u ženskom srcu, to nije ono što ona želi. Ona želi biti pronađena, želi biti otkrivena, želi da se muškarac bori za nju. Mislim da se trebamo vratiti u vrijeme kada je kultura zastupala to da su žene vrijedne toga da se za njih bori, da su vrijedne toga da muškarac doživi odbijanje.

Muškarci su u povijesti bili oni koji su počinjali veze. Na taj se način iskazuje poštovanje prema ženi. To znači da muškarac uzima teret odbijanja sa žene i stavlja ga na sebe. No, djevojke i žene danas nemaju dovoljno samopouzdanja i misle da nisu vrijedne nečije pažnje pa one prve prilaze.

Radije ću riskirati da me odbiješ, nego propustiti priliku da te osvojim!

Tada počinju stvarati isprike za njega: ‘Možda me nije pitao da izađemo na spoj zato što je sramežljiv pa ja to trebam nadoknaditi’. No, na kraju završiš s muškarcem koji zapravo nije pravi muškarac. Zar zaista želiš biti s muškarcem koji je presramežljiv da te pozove van?

Kada muškarac pozove ženu na spoj, on time govori: ‘Radije ću riskirati da me odbiješ, nego propustiti priliku da te osvojim’. Žena to želi! Kao muškarac moraš naučiti nadići nesigurnost i strah. Moraš prihvatiti tu nesigurnost i iskazati svoje poštovanje prema njoj. Moraš ući u rizik da joj se možda ne sviđaš, no ipak pokušati jer je ona vrijedna toga. Čednost, misterioznost, čistoća – to ženu čini tajnovitom i za muškarca je to očaravajuće. Žena tako pokazuje da poštuje samu sebe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja