Budi dio naše mreže

"Kada žena nosi nečednu odjeću, to je poput vatrometa. Svi će je pogledati, a zatim će ubrzo maknuti pogled i to je to. Čedna žena je poput svijeće – misteriozna, topla, svijetla, sjajna… nosi poniznost u svome tijelu. Poniznost je primjeren stav prema dostojanstvu. Mislim da je čednost primjeren stav prema ženskom tijelu", rekao je Jason Evert, katolički autor i osnivač organizacije "Chastity Project" koja promiče življenje čistoće među mladima.

/ hk

Jedna djevojka mi je rekla da se mnoge djevojke ne odijevaju za dečke, već za druge djevojke. To je kao natjecanje. Dečki nisu takvi. Psihologija mode kod djevojaka je drugačija od one kod momaka i ono što ih privlači je drugačije, poručio je Jason Evert.

“Da ja nosim kratke hlače, koliko bi puta pogledala moje noge i pomislila: ‘On ima jako lijepe noge’. To ti zasigurno neće proći glavom. No, ako neka djevojka sjedi u kratkoj suknji i ima lijepe noge, muškarac će biti vizualno privučen. Zato je papa Ivan Pavao II. rekao da žene, da bi razumjele čednost, trebaju imati uvid u mušku psihologiju. Muškarci i žene su različiti”, rekao je.

Ako stvarno želiš da te momak voli zbog tvoje inteligencije, osobnosti i onoga što si ti kao osoba, trebaš se zapitati odvlačiš li mu pozornost od toga svojim odijevanjem ili ga pozivaš da razmišlja o nečemu višem, a ne samo o tvome tijelu, poručuje Evert.

Moda se promijenila, no mozak muškarca se nije promijenio!

“Ako žena odjene majicu koja bi pristajala i trogodišnjem djetetu i onda se buni da ju muškarac ne poštuje, ona je sebi najveći neprijatelj”, poručio je.

Evert ističe da djevojke često kažu: ‘Ja se mogu oblačiti kako god želim i dečki bi se prema meni trebali odnositi s poštovanje’. To je istina, poručuje Evert. “Mogla bi biti striptizeta i muškarci bi se trebali prema tebi odnositi s poštovanjem, ali činjenice je – kada se odijevaš tako, to nije lako”.

Dao je sljedeći primjer. “Kada pogledaš prostitutke iz 1960-ih, one su se oblačile kao žene koje danas idu u Crkvu – i to je problem. Neki kažu: ‘Moda se promijenila’. Da, to je istina. No, mozak muškarca se nije promijenio”, pojasnio je.

Evert ističe da nečedno odijevanje potiče muškarca da na ženu gleda kao na skup dijelova. “Ako doista žudite za tim da budete voljene ne samo zbog vašeg tijela, zašto nas pozivate da razmišljamo o vama na taj način”, pita se Evert.

Žena želi ljubav!

“Djevojka mora razumijeti da ima jako veliku moć samo u načinu na koji se odijeva. Čak ne treba ni riječ izgovoriti. Kultura nečednih žena će u svakom slučaju biti kultura muškaraca koji nisu predani. Neke žene svojom odjećom, svojim ponašanjem, načinom na koji plešu, odašilju poruku: ‘Ja ću ti dati sebe, a ti mene ne trebaš niti poznavati’. No, žena ne želi biti odmjeravana, ona želi ljubav”, istaknuo je Evert.

Neke djevojke, tvrdi Evert, kažu da žele i biti odmjeravane, ali žele i ljubav. “Trebaš izabrati jedno. Dobit ćeš ono što izabereš, stoga biraj mudro i donesi dobru odluku”.

Problem je što je svijet više usmjeren k odmjeravanju, smatra Evert. “Djevojke nemaju dovoljno samopouzdanja i misle da im momci neće prilaziti ako se budu čednije odijevale. To, iz muške perspektive, pokazuje nesigurnost. On misli: ‘Zašto imaš potrebu nabacivati mi se? Ne misliš li da bih pronašao u tebi nešto što bi me potaknulo da te želim bolje upoznati?’ Dakle, muškarcu to pokazuje nedostatak samopouzdanja”, ističe Evert.

Čednost je primjeren stav prema ženskom tijelu!

“Žene misle: ‘Ja sam samopouzdana, ponosna sam na svoje tijelo’. No, jesi li ponosna na ostatak onoga što jesi? Mislim da je za čednost jako bitno da žene razumiju kako muškarci razmišljaju jer kada se čedno odijevate, time pomažete muškarcima. Iskreno, dečkima je jako teško imati čiste misli u današnjem svijetu. Muškarcima je potrebno da ih se izazove da budu kavaliri”, naglasio je.

Kada žena ima niske standarde, muškarac se neće truditi biti ‘princ na bijelom konju’, poručuje Evert. “Žene, kada idete za tim da vas muškarci tako gledaju, to je kao da se želite nahraniti nahraniti šećernom vatom. Izgleda lijepo izvana i količinski je ima mnogo, a kada je okusiš ona odmah nestane”.

“Kada žena nosi nečednu odjeću, to je poput vatrometa. Svi će je pogledati, a zatim će ubrzo maknuti pogled i to je to. Čedna žena je poput svijeće – misteriozna, topla, svijetla, sjajna… nosi poniznost u svome tijelu. Poniznost je primjeren stav prema dostojanstvu. Mislim da je čednost primjeren stav prema ženskom tijelu”, zaključio je Jason Evert.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja