Budi dio naše mreže

“Moja je jedina koncepcija Isus Krist, njegova nauka i njegovo evanđelje, i ništa više”, rekla je na svom je suđenju Marica Stanković braneći istinu o Alojziju Stepincu i Crkvi 24. siječnja 1948. Te riječi mogu sabrati bit njezina života, truda i napisanih riječi. Umrla je 8. listopada 1957. Danas, 64 godine nakon njezine smrti ostala je simbol vjere mnogima.

/ lm

„Zar nismo kadgod pomislili da bi Krist morao ponovno proći zemljom. Ponovno se pojaviti pred generacijom koja tako teško vjeruje onome što ne vidi. Ponovno progovoriti pred naraštajem koji ne vjeruje Pismima već traži vidljive dokaze, argumente”, stoji u tekstu Nevjerni rod, izvatku iz knjige Sudionici muke Kristove Marice Stanković. Ta je knjiga objedinila korizmena i uskrsna razmišljanja ove službenice Božje.

Zar nismo kadgod pomislili da bi Krist morao ponovno proći zemljom. Ponovno se pojaviti pred generacijom koja tako teško vjeruje onome što ne vidi.

Marica Stanković / Foto: HKM

Naime, Marica Stanković i danas nas uči kako biti vjernik među onima koji teško vjeruju bez vidljivih dokaza. Rođena je u Zagrebu 1900. i od rane je mladosti svoj život posvetila Bogu i čovjeku. Školovala se kod sestara milosrdnica, a nakon završene Učiteljske škole, radila je kao učiteljica u Sračincu i Donjoj Voći. Nakon Više pedagoške akademije predavala je u Podravskoj Slatini, Čakovcu, Gračacu, Kutini, a potom i u Zagrebu.

Željela je mlade privući Bogu. Nadahnuta radom blaženog dr. Ivana Merza i njegovom namjerom da osnuje zajednicu laika koji bi radili za Krista i Crkvu, Marica je osnovala žensku zajednicu Suradnica Krista Kralja prvi laički institut Bogu posvećenih osoba u Hrvatskoj. Isto tako, uređivala je glasilo “Za vjeru i dom”, u kojem je pisala o tada aktualnim temama. Za svoje djelovanje među mladima unutar Katoličke akcije dobila je 1942. visoko crkveno odličje “Pro Ecclesia et Pontifice”. Prva je žena u Hrvatskoj koja je to ostvarila.

Moja je jedina koncepcija Isus Krist, njegova nauka i njegovo evanđelje, i ništa više.

Javno je branila blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i zbog toga je suđena na zatvorsku kaznu 1947. Svoju je vjeru nastavila svjedočiti i u zatvoru, a preminula je svega pet godina nakon izlaska. 

U tijeku je postupak za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković pokrenut 2006.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja