Budi dio naše mreže

Ključna riječ: biskup-mate-uzinic

Biskup Uzinić: Neka Gospa od Porata ostane i dalje blizu nama u Gradu, ali i svima vama koji ste se s nama povezali preko ovih modernih sredstava priopćavanja

Tijekom posljednjeg prijenosa u 20 sati iz dubrovačke katedrale, odnosno Duhovnog bdijenja, biskup Mate Uzinić zahvalio je svima okupljenima na misi te pozdravio i one koji su se pridružili u izravnom prijenosu. "Zahvalni za sve milosti koje smo kroz ovo vrijeme molitve primili, večeras molimo milost da i nakon ovih naših molitvenih okupljanja, a možda i zbog njih, u nama nastavi prebivati punina milosti Duha Svetoga", naveo je tijekom mise biskup. Biskup je također posebnom gestom zahvalio voditeljici katedralnog zbora Maji Marušić koja je, tijekom čitavog razdoblja koronavirusa zbog kojeg se misa morala slaviti bez naroda, uvijek bila prisutna.

FOTO Pogledajte kako izgledaju "kućne crkve"

Prijenosi uživo večernjih molitva ispred oltara Gospe od Porata te nedjeljnih i blagdanskih misa iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku započeli su u ponedjeljak, 16. ožujka. Svake večeri vjernici iz svojih domova, iz kućnih crkava, sudjeluju putem interneta u molitvi koju predvodi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sa svećenicima.

FOTO "Oče naš" - molilo se u podne na Blagovijest u Dubrovniku

Na glavnim vratima katedrale Gospe Velike u Dubrovniku na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka, točno u podne, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predmolio je molitvu „Oče naš“ čime se Dubrovačka biskupija pridružila cijelom svijetu u kojem se danas u podne, na inicijativu pape Franje, molilo Isusovim riječima nebeskom Ocu u situaciji pandemije Covida-19.

POZIV NA MOLITVU Ostanite doma! Ali i kad sve stane, ne smije stati molitva!

"Iz ove situacije možemo izaći samo zajedno, kao cjelokupno čovječanstvo", rekao je papa Franjo pozivajući na molitvu u ovim zahtjevnim vremenima pandemije koronavirusa. Kao odgovor na Papin poziv, Dubrovačka biskupija poziva vjernike da se priključe molitvenim inicijativama i na taj način održe zajedništvo.

Nedjeljna misa iz Dubrovnika prenošena uživo na internetu, donosimo poruku biskupa Uzinića

Radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19, sukladno preporukama odgovornih, Dubrovačka biskupija želi biti blizu svojim vjernicima kojima se ne preporuča dolazak u crkve te putem video-streama nedjeljom u 10 sati prenosi misu iz dubrovačke katedrale, a svakodnevno u 20 sati molitvu ispred oltara Gospe od Porata. Tako je na treću korizmenu nedjelju uspješno prenošena nedjeljna misa putem interneta.

Biskup Uzinić: "Izvor i cilj kršćanske kulture je Isus Krist"

"Kulturni život nadahnut vjerom mogao bi biti poticaj za svakodnevno življenje kršćanske vjere u svim ostalim poljima života kako bismo ne samo govorili o Isus Kristu, nego kako bismo po onom što govorimo i činimo, i po kulturi koju stvaramo i predstavljamo, mogli biti prepoznatljivi kao oni koji su Kristovi i drugima pomoći da otkriju lice Isusa Krista, najljepšeg od svih ljudi", rekao je biskup Mate Uzinić na otvorenju manifestacije "Kršćansko lice kulture 2020." u Dubrovniku.

Organizirana palijativna skrb najsnažniji je argument protiv eutanazije!

Nedostupna i neorganizirana palijativna skrb otvara mogućnost promišljanjima o eutanaziji. Godišnje u Hrvatskoj umire oko 52 tisuće ljudi. U 2019. oko 32 tisuće bolesnih i njihovih obitelji trebali su palijativnu skrb. Bolesnik želi smanjiti opterećenje obitelji i prikriva svoje teškoće. Pri zahtjevima za eutanaziju kao jedan od najčešćih razloga navodi se bol, fizička i ona psihička/duhovna bol odnosno patnja obilježena ovisnošću i beznađem. No, svi možemo doprinijeti olakšanju patnje palijativnih bolesnika, istaknuto je, između ostalog, u predstavljanju naglasaka s tematskog Kolokvija vijeća HBK za život i obitelj o eutanaziji i palijativnoj skrbi uz Dan života 2020.

FOTO Dubrovački "Nightfever" u molitvi okupio domaće i strane vjernike

Oko 40 mladih volontera na Stradunu je pozivalo zainteresirane da uđu i zapale svijeću pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom na oltaru u crkvi Male braće u Dubrovniku. Unutar crkve posjetitelji su mogli napisati svoje molitvene nakane, čitati Riječ Božju te slušati meditacije iz postsinodalne apostolske pobudnice upravljene mladima „Christus vivit“.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja