Budi dio naše mreže

Navršilo se 100 godina od rođenja hrvatskoga glazbenika Ive Robića. Tim povodom u četvrtak, 13. srpnja, u kapeli sv. Ivana od Boga u Ičićima, u obiteljskoj kući Marte i Ive Robića koju su darovali Riječkoj nadbiskupiji i koja se, u nedostatku sakralnog prostora koristi za liturgijska slavlja, slavljena je misa zahvalnica koju je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu sa župnim upraviteljem Zrinkom Nikolićem i župnikom Matulja, Perom Marijanovićem.

/ dp

U kontekstu pročitanog evanđeoskog ulomka (Mt 10,7-15) i dara obitelji Robić, nadbiskup je istaknuo da je zadaća koju je Isus povjerio dvanaestorici učenika, i naša zadaća – navještaj blizine Kraljevstva Božjega. U kontekstu tog poslanja Crkve, naglasio je da je ono namijenjeno svima, da vrata Crkve trebaju biti otvorena za sve, istaknuli su iz Riječke nadbiskupije.

Bitni su i znakovi Božjeg kraljevstva, a isti se očituju u prihvaćanju onih koji su isključeni. To prihvaćanje događa se po sakramentima, ali i odnosu jednih prema drugima. To su vrata otvorene Crkve prema svima koji se osjećaju nedostojnima Božjega kraljevstva, kojima je osobito potrebno navijestiti Božju blizinu.

Foto: Riječka nadbiskupija

To smo i svi mi, svatko tko dođe ovdje u kapelu i tko se ne osjeća isključenim, svatko tko uđe u ispovjedaonicu i pomiri se s Gospodinom, svatko tko se nahrani njegovim Tijelom. To je znak prihvaćanja Crkve, rekao je nadbiskup.

Također, za ostvarenje Kraljevstva Božjega potrebna su i sredstva. Riječ je o pouzdanju u ljude, u one kojima je Crkva poslana i zato učenici ‘ništa ne trebaju nositi’. Ono što im treba, bit će im darovano.

Foto: Riječka nadbiskupija

To je poziv na povjerenje u dijeljenje koje treba biti sastavni dio života Crkve svih vremena. U kontekstu vrijednoga dara obitelji Robić kazao da je njihov dom, sada kapela svetog Ivana od Boga, postao dom crkvene zajednice, Župe svetog Josipa koja se okuplja u ovoj kući u kojoj je živjela obitelj Robić, a u kojoj na neki način obitelj Crkve nastavlja živjeti.

Ovdje se dogodilo da je ova župna zajednica, koja kao i Isusovi učenici ništa nije imala, u gostoprimstvu jednog doma, u gostoprimstvu jedne obitelji, u darovnici jedne obitelji pronašla način da može živjeti i nastaviti svoje poslanje.

Foto: Riječka nadbiskupija

A gostoprimstvo, dijeljenje, zajedništvo, prihvaćanje, su dužnost, to nije nešto što se može izabrati ili ne izabrati, nego nešto što smo dužni, zato što smo svi mi, i na osobnom životnom planu, da bismo mogli živjeti, da bismo uopće bili dio ovoga svijeta, bili ugošćeni, s nama je dijeljeno, nas se prihvaćalo. Samo ako imamo gostoprimstvo i spremni smo na dijeljenje, na zajedništvo, onda imamo život i imamo budućnost, rekao je propovjednik.

Foto: Riječka nadbiskupija

Zaključujući je kazao da je zajednica koja se okuplja u kapeli sv. Ivana od Boga nakon smrti bračnog para Robić zajednica kod koje se trajno događa to gostoprimstvo i zajedništvo i to je ono što ovoj donaciji daje vrijednost, ali i obvezuje sve koji žive od tog gostoprimstva i dijeljenja, osobito euharistijskog, da i sami usvajaju iste vrijednosti kako bi se ono poslanje koje smo dobili – poslanje Crkve – kojega smo i mi dio, moglo nastaviti u ovom prostoru, ali i ondje kamo nas Bog šalje, rekao je nadbiskup.

Foto: Riječka nadbiskupija

Na kraju misnoga slavlja, župni upravitelj Zrinko Nikolić okupljene je vjernike podsjetio na profesionalni i umjetnički značaj Ive Robića, kao i na simboliku mjesta ovoga okupljanja. Nakon liturgijskoga slavlja, u vrtu ispred kapele održan je koncert Davida Danijela koji je izveo najpoznatije Robićeve glazbene uspješnice. Realizaciju ovoga hvalevrijednoga projekta omogućili su Riječka nadbiskupija, Župa sv. Josipa Ičići i Grad Opatija.

Foto: Riječka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja