Budi dio naše mreže

"Obiteljska kateheza prethodi, prati i obogaćuje druge oblike vjeronauka", stoji u Katekizmu Katoličke Crkve. Saznajte koje su još milosti čitanja svakodnevnog čitanja Biblije u obitelji.

/ ps

Sv. Jeronim jednom je poručio kako nepoznavanje Svetog Pisma je nepoznavanje Krista. Bog nam je podario toliko darova, a među njima je i Biblija, piše Ascencion.

Iako svake nedjelje na misi slušamo riječ Božju, moramo se potruditi i maknuti Bibliju s polica gdje skuplja prašinu te ju svakodnevno čitati, kako bi ona mogla utjecati na naš život. Preko Pisma, Gospodin nas susreće, govori nam o tome zašto nas je stvorio te koliko nas ljubi. Poručuje nam kako želi da živimo u skladu s njim i jedni s drugima. Čitajući i proučavajući Sveto Pismo s otvorenim srcem za ono što nam Bog poručuje nas može ispuniti. A napose nas može razveseliti kada tu naviku prenesemo i na mlađe generacije – primjerice kada naglas čitamo Riječ djeci i adolescentima.

U samoj Bibliji se potiče da i djeca prouče Sveto Pismo i nauče o našoj povijesti spasenja, zašto živimo vjeru. Trebamo i svoju djecu učiti o Božjoj ljubavi kako bi znala ljubiti i jedni druge. Primjerice, evo što piše u knjizi Ponovljenog zakona:

“Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad liježeš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim!” (Pnz 6, 6 – 9)

A Isus je rekao sljedeće: “Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!” (Mt 19, 14). 

Katolička Crkva je naša obitelj, zaručnica Kristova te nam je Bog obećao kako ju “vrata paklena” neće nadvladati. U Katekizmu Katoličke Crkve o Svetom Pismu piše:

Zbog toga je Crkva uvijek poštovala Sveto pismo, kao što štuje sámo Tijelo Gospodnje. Ona ne prestaje pružati vjernicima Kruh života, koji prima sa stola Riječi Božje i Tijela Kristova. U Svetom pismu Crkva nalazi stalno svoju hranu i svoju snagu, jer u njemu ne prima samo riječ ljudsku, nego ono što ona stvarno jest: riječ Božju. ‘U svetim knjigama, naime, Otac, koji je na nebesima, s ljubavlju dolazi u susret svojoj djeci i s njima razgovara.'” (KKC 103 – 104)

Treba da roditelji počnu djecu odgajati za vjeru od njihove najnježnije dobi. Taj se odgoj ostvaruje već time što se članovi obitelji potpomažu u rastu vjere svjedočenjem kršćanskog života življenoga u skladu s Evanđeljem. Obiteljska kateheza prethodi, prati i obogaćuje druge oblike vjeronauka. Poslanje je roditelja učiti djecu moliti se i otkrivati u sebi zvanje djece Božje. (KKC 2226)

Ovo su samo neki razlozi zašto čitati i proučavati Sveto Pismo. Zašto ne bismo to pretvorili u svakodnevnu naviku?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja