Budi dio naše mreže

Psiholog dr. Greg Bottaro podijelio je što je njemu pomoglo u vlastitom braku kako bi on i supruga istinski živjeli taj sakrament u izazovnim vremenima pandemije.

/ ps

Živjeti sakrament braka u vremenima kada je sve mirno može biti zahtjevno, no sigurno je još zahtjevnije u vremenima pandemije, nemira i ekonomske nesigurnosti, piše dr. Gregory Bottaro, psiholog i osnivač Catholic Psych. 

Stoga postavlja pitanje, naizgled jednostavno: kakav je vaš brak u ovim vremenima? Kako je stres izazvan u protekloj godini utjecao na vaš odnos? Jeste li postali bliži, ili ste pak u razdoblju tenzija i frustracija? Kako navodi Bottaro, bilo da su vremena dobra ili loša, od pomoći je prisjetiti se što čini sakrament.

U obredu vjenčanja, pred Bogom i čovjekom obećavate kako ćete svoj život dati jedan za drugog i umrijeti sebi.

Kao kršćani, pozvani smo darivati sebe drugima. Konkretno, u braku, darujemo se svom supružniku. U obredu vjenčanja, pred Bogom i čovjekom obećavate kako ćete svoj život dati jedan za drugog i umrijeti sebi. Ne živite više za sebe nego za drugog. Međutim, darivanje sebe zna boljeti. Neudobno je.

Kako svjedoči Bottaro, u 2020. su njega i suprugu intervjuirali  jedan mladi bračni par, moleći za savjete kako učvrstiti svoj brak, pogotovo za vrijeme pandemije. Bottaro i njegova supruga u braku su osam godina te imaju šestero djece. Evo što su oni predložili iz vlastitog iskustva.

  • Lako je poželjeti pobjeći kada su među vama tenzije, no pokušajte se okrenuti ka tenzijama. Jedini pravi put prema iscjeljenju, radosti i miru je suočavanje s tenzijom i rad na tome kako ćete ju riješiti. 
  • Ocijenite vaš način svađanja. Sjećate li se na kraju dana kako ste pozvani darivati sebe toj osobi? 
  • Vrlo je rijetko da su oba supružnika u isto vrijeme jednako napeti ili na izmaku snaga. Pokušajte uočiti kome je potrebno više pažnje za vrijeme stresnih situacija i tenzija te potrudite se brinuti jedan o drugom. 
  • Odvojite vrijeme za spojeve u vašem domu i neka to bude vrijeme razonode. Činite stvari koje vas zbližavaju i hrane vaše prijateljstvo (koji je razlog zbog kojeg ste ušli u brak). 
  • Odvojite vrijeme za zajedničku molitvu. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja