Budi dio naše mreže

Žena ne može ni zamisliti koliko je osjetljiv muškarac kad pogriješi. Tada mu je njena ljubav najpotrebnija. Ako mu u tom trenutku ne pruži potporu to će mu nanijeti jaku bol, iako on toga možda nije svjestan. Još ako mu pritom kaže...

/ vž

Prije nekog vremena igrala sam se u vrtu s djecom, a susjedi su sadili cvijeće iza ograde, piše Marta Wolska za Aleteiu. Jedan od dječaka odlučio je uliti malo vode u kantu, ali pritom je oštetio slavinu iz koje je, unatoč tome što smo je pokušali zatvoriti, voda tekla prilično intenzivno. Muža mi nije bilo kod kuće pa sam zatražila pomoć od susjeda.

“On da ti pomogne? Prije bi razbio tu slavinu nego je popravio. Pozovi majstora koji će to popraviti kako treba!” odgovorila je susjeda čak i prije nego li je njezin suprug uspio otvoriti usta. Ništa nije rekao, samo je otišao do kuće. Tenutak kasnije vratio se s kutijom s alatom, predao mom starijem sinu ključ i zamolio ga za pomoć. Operacija je bila uspješna. Djeca su sa zanimanjem promatrala i zabavljala se. Susjed se vratio sadnji cvijeća, ali na njegovu licu još uvijek se vidjela tuga.

Ženska pomoć muškarcu

Neposredno prije stvaranja žene Bog je rekao: „Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on“. (Post 2,18)

Na kakvu je pomoć mislio? Pomoć u imenovanju životinja? Pomoć oko uređenja vrta? Za razliku od moderne tendencije k jednakosti, znači li to da žena treba biti samo za pomoć? Pritom moramo obratiti pažnju na hebrejski tekst i izraz “ezer kenegdo”. Ezer znači “pomoć”, a kenegdo „poput njega, njemu slična”. Dakle, primjerena njemu. Primjerena, odnosno ona koja je u potpunosti uključena u mušku usamljenost. Primjerena, to jest ona koja ne znači samo uslugu i pomoć već i podršku. Velik, odgovoran i zahtjevan zadatak.

Bog, dakle, od samog početka jasno govori kakvu bi ulogu žena trebala imati u odnosu sa svojim mužem. Ona je njegov saveznik. Odan navijač koji navija za svog favorita, bez obzira koliko je danas postigao ili izgubio i u kakvoj je formi.

Jesam ti rekla!

Zato nikada neću reći mužu: Jesam ti rekla! Jesam ti rekla da je to loša ideja? Jesam ti rekla da to nije tako jednostavno? Jesam ti rekla da…(ili u sličnoj varijanti: znala sam da…će biti tako i tako). U trenutku kad mu nešto krene po zlu moram mu pružiti podršku. Čak i ako to znači da moram pregristi jezik i ušutjeti.

John Gray, autor uspješnice „Muškarci su s Marsa, Žene s Venere” piše: „Žena ne može ni zamisliti koliko je osjetljiv muškarac kad pogriješi. Tada mu je njena ljubav najpotrebnija. Ako mu u tom trenutku ne pruži potporu to će mu nanijeti jaku bol, iako on toga možda nije svjestan.”

Partner u dobru i zlu

U životu se suočavamo s različitim odlukama. Naši se muževi također suočavaju s različitim odlukama. Ponekad se radi o malim stvarima poput pomoći susjedima, drugi put o većim stvarima poput promjene posla, pokretanja vlastitog posla ili preseljenja na potpuno novo mjesto.

Pritom možemo slijediti primjer Abrahama i njegove supruge. Bog mu je zapovjedio da napusti rodnu zemlju i krene na veliko putovanje. Abraham to radi, a što je sa Sarom? Bez riječi priprema stvari, staje uz njega i…šuti. Možemo samo zamisliti što joj se događalo u srcu.

Jesmo li mi žene sposobne za ovo? Da budemo ponizne i vjerne sljedbenice odluka naših muškaraca? Ohrabriti ih, navijati za njih i pokazati im odobravanje? Jesmo li u stanju ušutjeti čak i kada posrnu i kada smo mi u pravu? Možemo li im staviti ruku na rame umjesto da ih kritiziramo i dati im do znanja da smo u tome zajedno? Nije li to osnova bračne vjernosti koju si obećavamo pred oltarom? Zajedno pobjeđujemo i gubimo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja