Budi dio naše mreže

Kako svetica iz 4. stoljeća može biti uzor suvremenim roditeljima?

/ vž

Kako su moja djeca odrastala definitivno smo imali uspona i padova. Kad su stvari bile škakljive na kraju bih propitivala svoje majčinske vještine kao i to tko postaju moja djeca. Međutim, neizbježno bih pribjegla vjeri i vjerovala (i usrdno se molila) da će na kraju sve ispasti dobro, piše Cerith Gardiner za Aleteiu.

Naravno, ne zna se što nosi budućnost niti kojim će putem krenuti moja djeca. Koliko god ih mogu pokušati voditi k onome što smatram da je ispravno za njih, oni će se neizbježno suočiti sa situacijama u kojima će se morati nositi sami sa sobom. Moja je uloga vratiti ih ako krenu pogrešnim putem. Nikad ne prestajemo biti roditelji. Kako naša djeca odrastaju moramo prihvatiti drugačiju roditeljsku ulogu koja može biti vođena sukobima i imati veće posljedice, ali naš posao je izdržati bez odustajanja.

Foto: Facebook

Zanimljivo je da jedan od najvećih primjera odgoja problematičnog djeteta ne dolazi s foruma ili iz knjiga, već od kršćanske svetice iz 4. stoljeća – svete Monike, majke nekoć svojeglavog svetog Augustina, nekad zločestog dječaka koji je preokrenuo svoj život.

Sveta Monika ne samo da se morala boriti sa srdžbom svog supruga (i svekrve) već i s njihovim zanovijetanjima zbog svoje duboke kršćanske vjere. Ipak, Monika se molila za njih, uvijek iznova, sve dok se njezin suprug nije obratio neposredno prije smrti.

U međuvremenu, njezin 17-godišnji Augustin je bio daleko od uzornog djeteta. Poslan je u Kartagu na školovanje, ali kao i mnogi adolescenti vratio se kući s vrlo različitim stavovima od svoje majke u pogledu religije. Poražena Monika izbacila ga je iz kuće. Međutim, zahvaljujući viziji i duhovnom vodstvu, kasnije je shvatila da se treba pomiriti sa svojim sinom i krenula za njim u Milano kako bi ga pokušala preobratiti na kršćanstvo. Nakon mnogo godina njena se odlučnost isplatila. Augustin se odvratio od svoje raskalašene prošlosti i prešao na kršćanstvo u 31. godini, posvetivši svoj život Kristu i postao jedna od najznačajnijih ličnosti u povijesti Crkve.

Primjer svete Monike je onaj za kojeg se svaki roditelj može držati u teškim vremenima. Njezina je poruka jasna: nikada ne odustajte od svog djeteta, u bilo kojoj dobi. Uz vjeru kao kamen temeljac uvijek postoji nada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja