Budi dio naše mreže

"Budite radosni i odvažni. Osluškujte volju Božju i onda hrabro naprijed bez obzira na to što kaže svijet jer će svakakvih mišljenja i komentara biti. U braku se držite supružnika, aktivno gradite brak - radosni supružnici su i radosni roditelji", poručila je Josipa Zelenika u svojem razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ Ivana Markić

Mladi bračni par Zelenika posvjedočio je o važnosti zagovora sv. Ivana Bosca u njihovom životu.

Upoznavanje, veza i zaručništvo

Josip se prisjetio kako je Josipu upoznao tijekom trodnevnice sv. Ivanu Boscu prije 12 godina, u župi Duha Svetoga na Jarunu. “Prohodali smo nakon 2 godine prijateljstva na blagdan sv. Ivana Bosca, a zaručili se na 200-tu godišnjicu rođenja don Bosca na salezijanskim izvorima, u Colle don Boscu”, prisjetio se.

Dan prije zaruka/Privatni album

Unatoč savjetima drugih da pričekaju s vjenčanjem Josip i Josipa su ustrajali u svojoj odluci. “Krenuli smo skromno uz potpuno pouzdanje u Božju providnost. Imali smo privremeno riješeno stambeno pitanje, stan na Jarunu, supruga je bila nezaposlena, tj. završavala je studij, a ja krenuo s prvim poslom, na stručno osposobljavanje. Nije bilo lako u samom početku, ljudi su nam znali govoriti da nismo normalni, kuda žurimo sa svadbom, zašto prvo ne stanemo na noge, izgradimo karijeru itd. Mi smo unatoč svemu znali kuda idemo i u što se upuštamo”, ispričao je Josip.

Svoju stranu priče o upoznavanju ispričala nam je i Josipa koja je istaknula: “Ja sam se ‘friško‘ vratila Crkvi i bila instruktorica i animatorica djeci u oratoriju, a u muž u tehničkoj grupi u župi. Ja ekstrovert, a on inrovert, a upoznali smo se na stepenicama atrija pokraj crkve Svete Mati Slobode nakon večernje molitve. Oboje smo taj trenutak upoznavanja upamtili makar to nije bila ljubav na prvi pogled, možda mala iskra. Bili smo prijatelji, rasli u duhovnom životu i prijateljstvu. Ja sam studirala u inozemstvu tako da su nam prve godine bile na daljinu – viđali smo se za Božić, Uskrs i dio ljeta. To nam je bilo teško, ali i blagoslovljeno vrijeme”.

Oboje smo taj trenutak upoznavanja upamtili makar to nije bila ljubav na prvi pogled, možda mala iskra. Bili smo prijatelji, rasli u duhovnom životu i prijateljstvu.

Par minuta nakon zruka/Privatni album

A o samoj odluci ulaska u brak rekla je: “Mislim da smo tipično mladenački išli optimistično i bez briga u bračni život. Očekivanja su bila da se možda puno neće promijeniti, ali brak svakako nosi svoje obveze, izazove i promjene u duhovnom životu i u svakodnevnom suživotu – mislim da o tome treba otvoreno i iskreno razgovarati. Općenito taj prijelaz iz aktivnog studentskog života u župi do bračnog životu je bio neočekivano težak, i to su nam mnogi bračni parovi vjenčani iza nas isto posvjedočili. Nama je osobno otvorena komunikacija i molitva bila ključ svega. Mislim da nam je vizija sve u svemu ostala ista – služiti Gospodinu zajedno u radosti. Mogu reći da me u svemu najviše oduševljava Božja kreativnost i providnost čak i kad u tom trenu ne vidimo kud idemo”.

Zaruke i blagoslov/Privatni album

Brak

Josipa je naglasila da su u brak ušli bez nekih velikih očekivanje. “Ušli smo u brak bez ikakvih očekivanja što se tiče planiranja obitelji, što dobrih što loših – nismo puno čuli od drugih pa smo nekako i nespremni bili za izazove u tom području. Prve dvije trudnoće smo rano izgubili u prvoj godini braka i to nam je bila velika rana. Zagovorom sv. Dominika Savija i sv. Ane smo dobilli svoje prvorođeno dijete Rebeku Anu, dvije godine zatima Jakova Andriju i opet dvije godine poslije Miriam Martu, svi rođeni carskim rezom što nas je opet iznenandilo što se tiče nekih naših očekivanju u planiranju obitelji i izgradilo u povjerenju Božjoj providnosti i Božjem planu za našu obitelj”, rekla je.

Prve dvije trudnoće smo rano izgubili u prvoj godini braka i to nam je bila velika rana.

Na putu kući s hodočašća na kojem su se zaručili/Privatni album

“Djeca su nam velika radost, divna su, ali da je jednostavno – nije. Oboje trenutačno radimo, a što se tiče usklađivanja – prioriteti se sad znaju – Bog, brak, djeca – i prema tome planiramo tjedan i mjesec. Pokušavamo živjeti don Boscov preventnivni sustav u obitelji koliko uspijemo, pokušavamo izgraditi neki obiteljski duhovni život kako djeca rastu – primjerena njima i njihovim interesima. Večernja molitva je uvijek zanimljiva i maštovita. Djeca nas općenito iznenađuju svojim pitanjima i duhovnom svješću. Ali i tu ću reći da svaka obitelj ima svoj ritam, potrebe i okolnosti. Općenito smo morali naučiti da ono što možda ‘pali‘ u jednoj obitelji ili braku, možda ne paše nama – meni je baš tu očigledno bogatstvo Crkve jer nam u liturgijskoj godini nudi puno načina kako približiti djecu i obitelj Bogu i kako bračni par fokusirati na bitne stvari”, dodala je.

Nismo krojili osobno vrijeme s Gospodinom, niti vrijeme za naš brak jer smo pogriješili u prevelikom fokusu na djecu.

S djecom u Valdoccu/Privatni album

Dotaknula se i važnosti odvajanja vremena i za vlastite potrebe kao i za njih dvoje te istaknula: “Vremena za sebe u početku nismo imali i patili smo. Nismo krojili osobno vrijeme s Gospodinom, niti vrijeme za naš brak jer smo pogriješili u prevelikom fokusu na djecu. Nakon par godina smo se ‘otrijeznili‘ i bolje posložili prioritete”.

Peta godišnjica braka/Privatni album

Odgoj djece

O izazovima s kojima se kao roditelji susreću Josipa ističe: “U jednu ruku je lakše jer imamo sadražaja napretek, a možda je baš zbog toga u drugu ruku i teže. Trebamo više paziti čemu ih izlažemo, kako prilagoditi naše roditeljstvo, kako objasniti neke stvari u svijetu, naučiti ih kako biti dobri kršćani i pošteni građani. Moram priznati da nam je lakše s više djece što je možda neobično za reći. S više djece čovjek mora pojednostavniti neke stvari, posložiti prioritete i stvarno se aktivno posvetiti djeci i supružniku i iskoristiti svaki trenutak”.

Mislim da bez vjere nažalost teško ide. Bog nam je cilj svega što radimo, kompas i utjeha u životu.

S djecom u Valdoccu/Privatni album

Posvjedočila je da bi odgoj bez vjere još teže išao. “Mislim da bez vjere nažalost teško ide. Bog nam je cilj svega što radimo, kompas i utjeha u životu. Marija i sveci pokazatelji puta. Imati tu viziju i svrhu je stvarno bitno u odgoju, ali i općenito u životu. Mislim da to mogu posvjedočiti svi koji pokušavaju živjeti u vjeri jer su iskusili i život bez vjere. Sad kao majka, češće se sjetim don Bosca, kako je on odgajao svoje dječake, kako je bio strpljiv jer ja baš nisam uvijek. Često se sjetim svetih majki i tražim njihov zagovor. Često se okrećem prijateljicama na istom putu. Naš put posvećenja je brak i obitelj, a bez Isusa bojim se zamišljati kako bi to izgledalo.

Na livadi gdje je don Bosco usnio prvi san i gdje su se zaručili/Privatni album

Poruka mladim obiteljima

Bračni par Zelenika mladim obiteljima posebno poručuje da se ne boje donositi odluke s Gospodinom. “Ne bojte se, ponavljam, ne bojte se. Ako vjerujete u put kojim ste krenuli i on je prožet
pouzdanjem u Božju providnost, ništa vam neće nedostajati, a vaš životni put, brak, posao i sve ostalo bit će blagoslovljeno i plodovi umnoženi stostruko”, poručio je Josip.

U braku se držite supružnika, aktivno gradite brak – radosni supružnici su i radosni roditelji

S djecom u Valdoccu/Privatni album

“Budite radosni i odvažni. Osluškujte volju Božju i onda hrabro naprijed bez obzira na to što kaže svijet jer će svakakvih mišljenja i komentara biti. U braku se držite supružnika, aktivno gradite brak – radosni supružnici su i radosni roditelji”, poručila je Josipa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja