Budi dio naše mreže

Roditeljstvo je početak novoga života i mnogo je toga što možete učiniti prije dolaska djeteta kako biste pripremili svoje srce, um i dušu.

/ hk

Kada sam bila trudna s prvim djetetom, jedan kolega mi je dao važan savjet, piše Theresa Civantos Barber za Aleteiu. “Svi će vam reći da vaš život prestaje kada dobijete dijete. No, ono što vam ne kažu jest da tada započinje novi život. Taj novi život je drugačiji, ali jednako divan”, rekao je.

Roditeljstvo doista označava početak novoga života i drugačijeg gledanja na svijet. Nijedan savjet ne može dati cjelovitu sliku te stvarnosti, ali ovih pet koraka mogu vam pomoći da pripremite svoje srce, um i dušu za odgovornost koju odgajanje jednog djeteta Božjeg donosi.

Uronite u molitvu i sakramente

Trebat će vam Božja milost na svakom djeliću vašeg roditeljskog puta i zato pronađite vrijeme za duboki susret s Gospodinom u molitvi. Oslanjajte se na sakramente i primajte ih što češće, znajući da će biti puno teže pronaći vrijeme za njih kada dođe dijete.

Istovremeno, pokušajte pronaći vrijeme za kratku molitvu tijekom cijelog dana, izgovarajući svoje potrebe jer će takav oblik molitve vjerojatno biti primaran kada postanete roditelji. Razvijte dobru rutinu molitve kako biste proveli što više vremena s Bogom dok se pripremate za ovo uzbudljivo i novo putovanje.

Prihvatite Božju volju i vaš nedostatak kontrole

Bez obzira nadate li se trudnoći ili planirate posvojiti dijete, ono što je najteže u pripremi za roditeljstvo je svijest da nemate kontrolu nad vremenom. Možda ćete zatrudnjeti ili usvojiti dijete sutra, možda za četiri godine, a možda se to uopće neće ni dogoditi. Možete kontrolirati toliko toga u svome životu, no ne i ovo. Ova nas stvarnost prisiljava (i to nam nije uvijek lako) da prihvatimo Božju apsolutnu vlast.

Dobra je vijest da je prihvaćanje Božje volje izvrsna vježba za roditeljstvo. Odgoj djeteta dugotrajan je proces učenja kako otpustiti kontrolu nad vlastitim životom i umjesto toga prihvatiti neizvjesnost života s djetetom. To se prihvaćanje može dogoditi na različitim stupnjevima milosti i dobre volje, ali pomaći će ako ste već uvježbavali življenje u predanju Božjoj volji.

Naučite tražiti pomoć

Za većinu odraslih vrlo je primamljivo u potpunosti se osloniti na sebe, čak i onda kada bi im pomoć dobro došla. Ta strategija većinu vremena uspije, ali sve se promijeni kada netko drugi ovisi o vama.

Bez obzira hoćete li tijekom trudnoće osjetiti neizdrživ umor i neće moći sve obaviti ili će vam nedostajati sna zbog borbe sa šestomjesečnim djetetom, u nekom trenutku roditeljstva morat ćete potražiti pomoć.

Konkretno, vrijeme poroda i ranog postporođajnog razdoblja jedno je od najosjetljivijih razdoblja u životu žene jer su njezino tijelo, um i srce protegnuti izvan nekadašnjih granica kako bi stvorili prostor za dijete. Morat ćete biti ponizni te ponekad zatražiti i prihvatiti pomoć.

No, dobro je to što će vam vaši prijatelji i obitelj rado pomoći te će biti počašćeni što ste ih tražili za pomoć. Čak i ako se u početku osjećate neugodno zbog toga, dopustiti drugome da vam služi i brine se za vas je prilika da toj osobi omogućite da vas ljubi kršćanskom ljubavlju.

Počnite istraživati

Istina je da vjerojatno više nikada nećete imati toliko vremena za čitanje i istraživanje pa maksimalno iskoristite to vrijeme! U knjižnicama, ali i na internetu postoji mnoštvo kvalitetne literature koja vam može pomoći na vašem putu roditeljstva.

Povežite se sa supružnikom

Pokušaj ostvarivanja trudnoće ili posvajanja može biti iscrpljujuć i možda ćete zaboraviti koliko je vaša obitelj divna već sada. Neka vam prioritet bude uživanje u različitim aktivnostima i neplaniranom slobodnom vremenu sa supružnikom. Vi i vaš supružnik ćete biti nevjerojatni roditelji, ali ne zaboravite cijeniti vrijeme koje trenutno provodite zajedno, pogotovo zato što će tog zajedničkog vremena biti sve manje jednom kada dijete dođe u vašu obitelj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja