Budi dio naše mreže

U vrlo ranoj dobi djeca imaju sposobnost biti zadivljena svijetom oko sebe, da ih fasciniraju list na drvetu, sjajni kamen mokar od kiše, svijetla ptica u šumi, ljupko lice. Ako se takvo viđenje ne njeguje, ono može postati zamagljeno i zauvijek izgubljeno.

/ vž

Želimo svoju djecu voditi prema dobru, ali važno je i lijepo.

“U današnje vrijeme to je kao da je cijeli svijet slijep. Okruženi smo slikama, a opet ih ne vidimo jer se ne zaustavljamo da bismo ih dešifrirali. Ne razmišljamo o tome što nam slike pokušavaju reći, ” kaže slikarica i majka Aude de Kerros, a prenosi Aleteia.

Da bi djeca naučila o ljepoti, uloga roditelja je presudna

“Bilo bi užasno dopustiti djetetu da ne vidi”, kaže strip ilustrator Jean-François Kieffer. “Prvo razmotrite kako dijete percipira svijet. Neka djeca imaju snažnu vizualnu percepciju, dok su druga osjetljivija na zvuk. Primjerice, dok Francis strastveno uživa u bojama na polju tulipana, njegov brat šutira loptu ne zanimajući se za cvijet. A kad se vrate kući, nogometaša očara glazba koja svira u pozadini. Beskorisno je pokušavati natjerati dijete da se zanima za vizualno ako je više prilagođeno zvuku.”

Gdje nalazimo ljepotu? Svugdje, posvuda!

“Postoje lijepe stvari čak i u oglašavanju i reklamama”, kaže Kieffer. „Na odmoru zaustavljanje u lončarskoj radnji može biti dobra prilika da se divite različitim oblicima i oblicima. Fascinantna je i priroda oko nas. Zašto ne pozvati djecu da posade ružu, grah, biljku jagode i zajedno promatraju kako se razvijaju lišće, pupoljci i cvjetovi? Stariji bi sa svoje strane mogli otkriti zanimanje za sklad zvijezda koje se kreću nebom ili za omjer molekularne strukture. Fotografije, filmovi, slike…toliko je fascinantnih stvari za podijeliti. ”

No, ljepota se ne nalazi samo u materijalnim stvarima. Djeca mogu vidjeti ljepotu u gestama, stavovima, dobroti, nježnosti i osjećajnosti. U knjizi “Muzika jednog života” Andrei Makine pripovijeda kako je proveo noć u čekaonici željezničke stanice u Rusiji. Promišljajući o drugima koji su se našli u istoj nevolji, vidio je samo ružnoću i čuo samo hrkanje. A onda je usred sivog mora ugledao jedno sjajno svjetlo: majku koja doji svoju bebu.

Kako možemo svoju djecu upoznati s ljepotom?

“Ako roditelji odu na izložbu i ostanu potpuno ravnodušni, djeca će to primijetiti”, ističe autorica stripa Flore Talamon. “Interes za ljepotu prenosi se pod uvjetom da i sami volimo ono što pokazujemo. Savjet: pokušajte ići pripremljeni na izložbu ili barem dobiti neko mišljenje od drugih koji su je vidjeli. Nema ništa gore od odlaska na neprimjerenu izložbu koja na kraju ostavlja loš osjećaj ili izaziva ruganje ili, još gore, potpunu dosadu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja