Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ljepota

Što ženu čini istinski lijepom?

Danas, nažalost, žene imaju nerealnu sliku kakve bi trebale biti. Sliku koja im se nameće, a koju vrlo teško postižu. Posežu za slikom savršene kose, savršenih zubi, savršene kože zaboravljajući da prava ljepota dolazi iznutra. No što ti tvoje srce govori? Što Bog kaže na sve ovo?

Istina, dobrota, ljepota i euharistija

Ponekad trčimo za Bogom, ali i On kao da trči za nama – poput skrivača – i priznali mi to ili ne, često smo oduševljeni neizvjesnošću tog skrivanja pa traženja. Skrivamo se od Boga na neko mjesto za koje mislimo da nas neće pronaći. On nas pronalazi, a mi smo iznenađeni kada to učini. Onda On ode i sakrije se, ali tek toliko da nam bude mali izazov, da igra bude zanimljiva. Mi opet prolazimo pokraj Njega i opet ne primjećujemo da nam je tako blizu.

Razmatranje o Božjem stvaranju

Nikada ne bismo smjeli zaboraviti svoju sudbinu i svoje dostojanstvo koje proizlazi iz Božje dobrote i obilja milosrđa. Stvoreni ste na sliku i priliku Božju. Zatim vas je, kao rezultat beskrajne Božje blagodati, obdario jednim od najvećih darova: sakramentom svetog krštenja. Iz toga ste ušli u duboko i intimno jedinstvo s Trojstvenom obitelji.

Svestrana izranjenost čovjeka

U svijetu zla i razaranja ljepota se pojavljuje kao temeljna stvarnost svijeta koja je nerazoriva i opire se svakoj ružnoći. Ona je sjaj bitka, ona je svjetlo neugasivo, ona je odsjaj samoga Stvoritelja, zapisao je Tomislav Ivančić u knjizi "Svestrana izranjenost čovjeka".

Kako možemo naučiti svoju djecu da cijene ljepotu?

U vrlo ranoj dobi djeca imaju sposobnost biti zadivljena svijetom oko sebe, da ih fasciniraju list na drvetu, sjajni kamen mokar od kiše, svijetla ptica u šumi, ljupko lice. Ako se takvo viđenje ne njeguje, ono može postati zamagljeno i zauvijek izgubljeno.

Monaldijev kanconijer u hrvatskom izdanju

"Čovjek sam kao 'središte' i 'čudo prirode', ukras je svijeta i neodvojiv od njega. Monaldi je sljedbenik ideja i doktrina antičke intelektualističke estetike i njenih ideala. Čovjeku je prirođena želja za lijepim, prava je ljepota prirodna, budući da je prvo biće intelekt, duša, naposljetku priroda sama i predstavlja se formom, proporcijom (matematičkom i realnom), skladom, simetrijom i sredinom. Svojim tezama Monaldi prihvaća shvaćanja estetičkog formalizma - sva su bića savršena u svojoj prirodi."

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja