Budi dio naše mreže

Prije pet godina, katolička šesnaesteročlana obitelj završila je u međunarodnim vijestima zbog slanja djece na fakultet bez ikakvih dugova - a sada roditelji u knjizi nude svoje financijske savjete.

/ mp

Sam i Rob Fatzinger, roditelji 14-ero djece koja žive izvan Washingtona u Bowieju u saveznoj državi Maryland, autori su knjige “Katolički vodič za manje trošenje i više življenja: savjeti šesnaesteročlane obitelji bez dugova”, donosi Catholic News Agency.

U doba dugova na kreditnim karticama i kupovine bez granice, Fatzingersi, kao obitelj bez dugova, mogu postati kulturni fenomen. Otplatili su hipoteku za manje od 13 godina. Njihova su djeca dvije godine pohađala lokalni fakultet za upola manje od cijene ostalih fakulteta, prije nego što su otišli na državni fakultet kako bi zadobili diplomu prvostupnika, rekao je Rob u intervjuu za EWTN Pro-Life Weekly u 2017. godini. Premda žive u blizini jednog od najskupljih gradova u Sjedinjenim Državama, Fatzingeri žive bez dugova.

Biti financijski odgovoran dio je kršćanstva, istaknula je Sam za EWTN Pro-Life Weekly u intervjuu.

“Mislim da zaboravljamo da financijska odgovornost kršćana uključuje davanje desetine, ali i dobro upravljanje novcem”, rekla je. “Trebamo se sjetiti svetopisamskih riječi: ‘Budi volja tvoja.’ Što god Gospodin hoće da učinite, možete učiniti kad imate financijsku slobodu.”

Napisali su knjigu kako bi usmjerili ostale mlade katolike koji  svoje brakove možda započinju u dugovima ili pokušavaju otplatiti dug studentskog zajma.

“Ne volim kad mi ljudi kažu: Voljeli bismo imati još jedno dijete, ali imamo dugove”, rekla je Sam.

Fatzingeri objašnjavaju da su za funkcioniranje obitelji od presudne važnosti, a to se odnosi najprije na mlade bračne parove, komunikacija, otplata duga i štednja za hitne slučajeve.

“Financijski problemi veliki su izazov za brakove, pa zaista potičem ljude da razgovaraju, čak i prije braka, o vrijednostima koje žele njegovati”, objasnila je Sam.

Sam i Rob kažu da su brak započeli živeći od jedne plaće, a drugu štedeći. Kad su dobili djecu Sam je prestala raditi, ali već su imali iskustvo življenja od jedne plaće.

“Također, podmirite dugove koje imate – otplatite automobile, motore, igračke, riješite se toga”, dodao je Rob. “Čuvajte novac za teške dane jer će i oni doći.”

Neočekivani troškovi – poput popravka automobila ili bolničkih računa – dogodit će se, a parovi će biti pod manjim stresom ako imaju na raspolaganju hitni fond.

U konačnici, njihov se plan temelji na povjerenju u Boga, kažu.

“Poručujem: Vjerujte i pripremite se. Vjerujte da Bog ima plan za vas i da neće pripustiti više teškoća nego što možete podnijeti. Ali, nemojte samo sjediti, pripremite se”, rekao je Rob za EWTN Pro-Life Weekly.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja