Budi dio naše mreže

Već danas možete započeti s primjenjivanjem ovih savjeta u vašoj obitelji! Probudite duh ljubavi i topline u vašem obiteljskom domu!

/ hk

Što je važnije od izgradnje naših obitelji i jačanja naših međusobnih odnosa? U tome nam pomažu upravo toplina i ljubav – darovi koje nam je darovao Duh Sveti. Kako bismo njegovali te darove unutar naše obitelj, potrebno je izgraditi odnose poštivanja i uvažavanja svakoga člana, prenosi Aleteia.

Ovih deset savjeta mogu vam pomoći da rastete u duhu ljubavi, topline i zajedništva u vašim obiteljima.

  1. Zauzmite Kristov stav

Pokušajte na svoga supružnika i djecu gledati onako kako Krist gleda na njih. To će u potpunosti promijeniti način na koji im pristupate.

  1. Izbjegavajte neugodne teme tijekom objeda

Tijekom zajedničke večere nemojte iznosite teme koje vas muče, kao što su to ocjene vaše djece u školi. Iznoseći takve teme riskirate da se ovaj povlašteni trenutak zajedništva pretvori u neugodnost, a vaša djeca mogu steći dojam da ih vrednujete po tome koliko su uspješna u školi.

  1. Molite za smirenost tijekom svađa i prepirka

Kad se svađate sa supružnikom, suzdržite se od toga da ga prekidate. Ako osjetite da ne možete kontrolirati svoje ponašanje i riječi, pokušajte moliti u tišini. Molitva će vas umiriti i spriječiti da kažete nešto zbog čega biste poslije mogli požaliti.

Foto: Pixabay

  1. Provodite vrijeme sa svakim članom obitelji

Dajte svoje vrijeme svakom djetetu te supružniku pojedinačno. Ne mora im količinski dati puno vremena, no kada ste zajedno morate biti potpuno tu za njih. Na taj ćete im način pokazati da su vam važni.

  1. Slušajte svoju djecu i pustite ih da govore

Da biste bolje razumjeli i upoznali svoju djecu, potaknite ih da vam prije spavanja ispričaju kako su proveli svoj dan. Vaša će djeca osjetiti da vas zanima što vam imaju za reći.

  1. Preobrazite pogreške svoje djece u “odskočnu dasku” za uspjeh

Koristite pogreške svoje djece kao odskočnu dasku za njihov uspjeh. Pitajte ih što mogu učiniti bolje sljedeći put. To će poboljšati njihov odnos prema radu i naučiti ih kako pristupiti vlastitim pogreškama. Često se iznenadimo kada shvatimo da djeca mogu jako dobro procijeniti svoje djelovanje.

Foto: Unsplash

  1. Naučite biti zahvalni

S vremena na vrijeme organizirajte obiteljske obroke na kojima svaki član obitelji može iskazati zahvalnost nekom drugom članu obitelji. Vi možete učiniti isto to i pohvaliti svakoga zbog onoga što radi.

  1. Budite primjer u življenju poniznosti

Naučite priznati vlastite pogreške i tražiti oprost. Ako znate biti objektivni, takva će biti i vaša djeca.

  1. Izbjegavajte laži i ogovaranja

Kada vaš razgovor krene u smjeru ogovaranja – promijenite temu.

  1. Ohrabrujte svoju djecu i zahvalite im

Procjenjujte svoju djecu na temelju onoga što čine dobro i oko čega se trude, umjesto da se fokusirate na njihove pogreške – to će ih potaknuti da se potrude još više.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja