Budi dio naše mreže

Budite primjer svojoj djeci

Roditelji znaju da djeca najviše uče iz primjera. Ponekad nam se čini da riječi ne čuju bez obzira koliko puta im rekli i ponovili neka pravila, ali zato upijaju poput spužve pozitivne i negativne navike najbližih. Donosimo neke savjete kako da svojim ponašanjem budete primjer svojoj djeci.

/ Andrea Tomurad

Vaše dijete formira svoju ličnost usvajanjem stavova i navika koje vidi kod vas. Roditelji djeci predstavljaju najveći uzor. Najviše i najbrže uče opažanjem i imitiranjem okoline.

Donosimo savjete što činiti da biste djeci bili pozitivan primjer.

Budite ljubazni

Pokazujte ljubaznost prema svome djetetu i prema drugima u svojoj okolini. Ljubaznost koju pokazujete prema svome djetetu koristit će njegovom psihološkom i emocionalnom razvoju. Govorite i pokazujte djetetu koliko ga volite i koliki je blagoslov. Iako u ranom djetinjstvu možda neće u potpunosti razumjeti što te riječi znače, osjetit će kako je biti voljen što će uvelike utjecati na formiranje ispunjene osobe. Izražavajte i pokazujte ljubav i prema supružniku. Odnos između bračnih partnera, oca i majke, primjer je i model odnosa kakve će dijete stvarati u budućnosti s drugim ljudima.

Budite milostivi

Djeca će puno puta tijekom svog djetinjstva pogriješiti. Pokažite im da se ne moraju bojati kada pogriješe pružajući im drugu priliku kada su nešto krivo napravili. Važno je napomenuti djetetu gdje je pogriješilo, zašto je to krivo i kako to ne smije ponavljati. Međutim, demonstrirajući djetetu snagu oprosta i milosti pridonosite izgradnji osobe koja će imati čvrst, ali pozitivan stav u budućem životu. Pokazujući djetetu da je pogriješilo i da postoji mjesta za oprost, učite ga da je čovjek nesavršeno biće koje može svakim danom rasti. Šanse za osobni rast su veće ako su nam ljudi u životu znali pokazati milost kada smo bili u krivu i ako mi znamo pokazati milost drugima koji griješe.

Budite pristojni

Nalazite li se u gradskoj gužvi, dugačkom redu ili u nekoj drugoj situaciji koja bi mogla u vama izazvati stres ili netrpeljivost, ostanite smireni i pristojni. Osim što time vježbate svoje strpljenje i miran duh, pokazujete djetetu kako ne mora biti nepristojno prema drugima kada se nalazi u situaciji koja mu možda nije po volji. Odrasle i formirane osobe smireno se nose s nenadanim situacijama. Osim toga, izražavajte se pristojno i dostojanstveno u svim situacijama. Vaše dijete će u budućnosti u sličnim situacijama ponavljati ono što je naučilo od vas.

Živite vjeru

Želite li prenijeti djetetu vjeru, učite ga i čitajte mu Sveto pismo i molite s njim. Nemojte stati na tome – kako bi vaše riječi imale značenje živite u skladu s time što ga učite. Idite u crkvu s djetetom, pokažite mu značaj molitve i aktivnog sudjelovanja u vjeri. Također, pokušajte što više živjeti u skladu s katoličkim naukom i vaše dijete će naučiti da je bitno živjeti po principima za koje vjerujemo da su istina.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja