Budi dio naše mreže

Kako žive obitelji s više, a kako obitelji s jednim djetetom? Kako društvo gleda na njih? Imaju li svi roditelji isti poziv: imati više djece? Neka su od pitanja postavljena gostima Argumenata HKR-a u srijedu 8. prosinca.

/ bg

“Ne vjerujem da postoji poziv na određeni broj djece. Kad se vjenčamo, u sklopu sakramenta braka, Crkva nas jasno pita prihvaćate li od Boga primati djecu koju vam Bog daje”, rekla je Andrea Matoković, majka dvanaestero djece koja priznaje da se susretala i s oduševljenjem drugih, ali i s osudama i porugama. Kako se kao majka nosi s takvim reakcijama, kaže kako je sve do stava osobe koja živi u velikoj obitelji koja se s time treba i nositi. „Ja sam zadovoljna sa svojim životom”, poručuje.

A kako društvo gleda na velike obitelji?

„Mislim da se podrozivije gleda na velike obitelji jer postoji puno praktičnih pitanja: koliko se roditelj u takvim obiteljima može posvetiti djetetu, ima li vremena za svako dijete, hoće li dijete rasti zdravo… Kod nas nije uobičajena takva velika obitelj i mislim da se ne radi na tome da se slika prikaže realno”, rekla je Ljubica Duspara, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Da je majkama teško i da se ponekad osjećaju bespomoćno, smatra majka jednog djeteta koja priznaje kako je za neke ova tema tabu, stoga je svoje promišljanje i svjedočanstvo u emisiji izložila anonimno.

„Kod nas je veliki tabu da se žena potuži da ne može, da joj dan nije uspješan. Svi imamo svoje dane. I roditelji i djeca. Moramo i možemo sebi priuštiti: ‘Danas ne mogu. Trebam pauzu!’ I toga se svi boje reći jer misle da nisu dosljedne majke, nisu dovoljno dobre.” Kaže kako o ovakvim temama žene najčešće razgovaraju u zatvorenim grupama na društvenim mrežama.

Ključnu ulogu u odgoju djece ima i suprug, otac – složili su se svi sugovornici. Otac petero djece Matej Čuljak govoreći o ranama koje činimo svojoj djeci, prisjetio se svoje vlastite rane. „Odrastao sam bez oca i preko te situacije vjerujem da me Bog vratio u Crkvu. Vjerujem da me ta rana nije onesposobila da budem dobar roditelj”, svjedoči Čuljak.

Neke rane ne možemo izbjeći, kao ni pogreške i propuste u odgoju. Jer, upravo su one mjesto gdje Bog može zahvatiti u naš život – zaključili su sugovornici.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja