Budi dio naše mreže

Župna zajednica sv. Josipa Radnika u Đurđinu (Subotička biskupija) slavila je u nedjelju, 2. lipnja, krštenje osmog djeteta Paje i Angele Dulić. Tim povodom misu je predvodio umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić koji je udijelio i sakrament krštenja malom Anti.

/ im

Na misi su koncelebrirali vlč. Dominik Ralbovski iz Selenče, koji je bio i kum novokršteniku, te mjesni župnik preč. Daniel Katačić.

„Naša radost je velika zbog krštenja osmog djeteta obitelji Dulić. Ponos nam je još veći, jer je u posljednje dvije godine ovo treći biskupski pohod našoj župnoj zajednici istim povodom. Početkom 2022. sada pokojni subotički biskup Slavko Večerin krstio je sedmo dijete obitelji Zdenka i Jasne Dulić, a koncem iste, ondašnji beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar također sedmo dijete obitelji Bojana i Suzane Bako“, rekao je župnik Katačić. Župnik je također roditeljima prenio čestitku mjesnog biskupa Ferenca Fazekasa kojemu je zbog popunjenog nedjeljnog rasporeda krizmi bilo nemoguće u dogledno vrijeme doći u Đurđin. Iz tog razloga obratili smo se mons. Janjiću koji je prigodom ređenja novog zrenjaninskog biskupa bio u tim krajevima i rado prihvatio podijeliti krštenje.

Kako majka Angela kaže, Ante nije bio planirano dijete, ali su ga prihvatili kao Božju volju. „Kada smo saznali da sam trudna, nismo znali da li da plačemo ili da se smijemo. Ohrabrila nas je riječ koju smo čuli u crkvi za Veliku Gospu, kako je Marija rekla: ‘Evo službenice Gospodnje’. To nam je bilo dovoljno da prihvatimo i ovaj život koji nam je Gospodin povjerio“, kazala je Angela.

Stabilnost i sigurnost koju osjećam u braku su doprinijeli da se, ne kažem lako odlučujem, ali da prihvatim svako dijete

Obitelj Dulić ove godine slavi i 25 godina braka. Najstarija kćerka im je Marijana (23), potom su dobili Josipa (21), Ružicu (17), Petra (15), Martina (12), Terezu (9), Nikolu (5) te Antu (6 tjedana). Kažu, zato što su velika obitelj sve se teže svi okupe, tako ni na Antinom krštenju nisu bili svi. Ipak, trude se svake nedjelje okupiti na zajedničkom ručku. Angela smatra da se žene lakše odlučuju na rađanje više djece kada imaju stabilan brak i podršku muževa. „Stabilnost i sigurnost koju osjećam u braku su doprinijeli da se, ne kažem lako, odlučim, prihvatiti svako dijete“, ispričala je Angela.

Veliku pomoć za svoj brak obitelj Dulić vidi u hodočašćima. „Prije 11 godina smo prvi put ostavili djecu na nekoliko dana. Naše prvo hodočašće bilo je u Rim. Potom smo putovali u Svetu zemlju, pa u Lurd, pa kod padre Pia u Italiju. Puno nam pomažu hodočašća, duhovno nas obogaćuju. Zahvaljujući njima, imamo priliku biti malo nasamo, to nam učvršćuje brak i daje snagu za sutra“, kazala je Angela.

Upravo preko hodočašća upoznali su se i sprijateljili s vlč. Ralbovskim, Antinim kumom.

Četvrto dijete nam je bilo veliko iznenađenje, ali smo naravno prihvatili život. Bila je to i prekretnica.

Imati puno djece je blagoslov, smatra Angela. Svako dijete nosi sve više odricanja ali, s druge strane, donosi blagoslov i smisao života. Kao što je jednom Vesna Huska rekla za Zvonik: ‘Tko kaže da je lako, nije lako, ali je jako lijepo.’ Ispunjen si, navela je Angela i istaknula kako ju svako dijete pomladi, i fizički i duhovno. Iako ima 44 godine, kaže da se zahvaljujući djeci različitih uzrasta osjeća i kao mlada žena jer ima novorođenče, ali i kao već iskusna majka kojoj je najstarije dijete završilo fakultet i živi izvan obiteljske kuće. Angela priznaje kako nikada nije mislila, niti planirala kako će biti majka osmero djece. Kaže da ne zna može li to netko uopće planirati.

„Dok smo imali dvoje, osjećala sam da imam vremena za još. Kada nam se rodilo treće, bila sam ispunjena. Četvrto dijete nam je bilo veliko iznenađenje, ali smo, naravno, prihvatili život. Bila je to i prekretnica. Tad sam shvatila da nema smisla tražiti neki posao s četvero djece i da ću biti kod kuće“, rekla je Angela. Istaknula je kako ništa ne bi mogla postići bez velike pomoći djece i muža i da je dobra organizacija ključna. „Sreća pa smo dobro organizirani i svi si međusobno pomažemo. Veliki mi pomažu oko malih, kako u čuvanju, kućanskim poslovima tako i u savjetima, primijete neke stvari koje ja ne primijetim. Vjerujem da će jednoga dana i ovi mali biti od velike koristi starijima kada i oni zasnuju obitelj. Obitelji su kao mozaik: što ima više dijelova, to je ljepši i bolje koriste jedno drugome“, smatra Angela.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja