Budi dio naše mreže

Na današnji dan 2011. godine održan je prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je na zagrebačkom hipodromu okupio oko 400 tisuća vjernika. Misu je tada predvodio papa Benedikt XVI., što je ujedno bio njegov prvi i jedini pohod Hrvatskoj koji je trajao dva dana, od 4. do 5. lipnja.

/ bg

 “Drage hrvatske obitelji, živeći u zajedništvu, vjeri i ljubavi, budite što očitiji svjedoci obećanja koje je Gospodin uzašavši na nebo dao svakome od nas: Ja sam s vama sve dane do svršetka svijeta. Dragi hrvatski kršćani, osjećajte se pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem, osjetite snagu Gospodinove riječi: Pođite i učinite svim učenicima sve narode. Djevica Marija, Kraljica Hrvata, neka vas uvijek prati na tome putu”, poručio je papa Benedikt XVI. hrvatskim obiteljima. Ohrabrio ih je riječima: “Drage obitelji, ne bojte se! Gospodin ljubi obitelj i blizu vam je!”

Podsjetimo, misno slavlje na zagrebačkom hipodromu bio je središnji događaj Benediktova 19. putovanja izvan Italije, apostolskog pohoda Hrvatskoj. U slavlju na hrvatskom i latinskom jeziku uz Svetoga Oca suslavili su četiri kardinala, šezdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva i oko 1250 svećenika.

Nakon misnoga slavlja na zagrebačkom hipodromu, Sveti se Otac na ručku u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije susreo s hrvatskim biskupima i biskupima gostima. Potom je slavio Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomolio na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Hrvatsku je napustio 5. lipnja, nakon dva dana ispunjenih brojnim događanjima i pastoralnim susretima. U svom je posljednjem govoru, kojeg nije uspio pročitati zbog nevremena, zapisao:

“Vraćajući se u Rim, sve vas povjeravam u Božje ruke. On, darovatelj svakoga dobra i beskrajna providnost, neka uvijek blagoslivlja ovu zemlju i hrvatski narod te udijeli mir i napredak svakoj obitelji. Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putom vaše domovine kao i nad putom čitave Europe i neka vas također prati moj apostolski blagoslov, koji vam od srca udjeljujem.”

“Kristu vjerni zauvijek”, službena je pjesma prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Tekst potpisuje skupina autora: Bruno Kozina, Verica Kraš Villa, Krešimir Miletić i Petar-Krešimir Hodžić. Autor glazbe je Bruno Kozina, aranžman i produkcija su djelo Gorana Kovačića, a pjesmu izvodi Band aid Fides, Čedo Antolić, Željka Marinović i Renata Sabljak. Sav rad oko nastanka pjesme besplatni je dar autora i izvođača hrvatskim obiteljima i Svetome Ocu.

Kršćanska obitelj naš je dom, naša baština i budućnost, ona je temelj društvu svom, gdje se stvara blagostanje, odgovorno živi Božja riječ i to za Hrvatsku koja kliče od radosti što je pohađa Petrov nasljednik i s njim zajedno priznaje da je kroz stoljeća svoje povijesti bila i da želi biti ‘Kristu vjerna zauvijek’. To je na drugačiji način izraženo i geslo pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj ‘Zajedno u Kristu’. To je naš zavjet, ispovijest vjere koji izričemo javno pred Kristovim namjesnikom na zagrebačkom hipodromu, na prvom povijesnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji. Kao obitelji mu izražavamo dobrodošlicu i molimo ga da blagoslovi nas, naše obitelji, naš dom, našu domovinu”, stoji na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja