Budi dio naše mreže

5 savjeta o odgoju od roditelja sv. Male Terezije!

Sveti Zelie i Louis Martin prvi su kanonizirani bračni par. Zajedno su imali devetero djece, od kojih je petero preživjelo djetinjstvo te su sve postale časne sestre, među njima sv. Terezija iz Lisieuxa.

/ ps

Je li vam teško odgajati dijete? Oponašaju li vaša djeca vaše loše osobine? Brinete li se o vašem živahnom malcu? Niste sami. Sveti Zelie i Louis Martin, roditelji sv. Terezije iz Lisieuxa, imali su iste brige te su morali razlučiti što im je činiti, piše portal Aleteia. 

Iako su postali sveci i roditelji svetaca, to ne znači da im je roditeljstvo bio lagan zadatak i nisu uvijek imali sve odgovore. No bili  su ustrajni, uvijek tražeći kako ispuniti potrebe svoje djece, odgajajući ih u okruženju ljubavi.

Stoga, po primjeru svetih roditelja Malenoga Cvijeta, evo pet savjeta za roditelje koji mogu pomoći u odgoju kreposne djece u današnjem svijetu.

1. Od samog početka, posvetite vaše dijete Bogu

Zelie, majka Male Terezije, imala je običaj odmah nakon rođenja djeteta posvetiti ga Bogu, moleći:”Gospodine, podari mi milost da ovo dijete bude posvećeno tebi te da ništa ne naruši čistoću njegove duše”.

Iako nije odmah vidjela plodove ovog posvećenja, ovo otkriva koliko je sv. Zelie Martin svjesno pristupala njenoj ulozi majke. Htjela je da svako njeno dijete bude sveto te se odmah bacila na posao. Znala je da je sadašnjost izvrstan početak posvećenja.

2. Često izrazite nježnost.

Lako je zaboraviti koliko naša djeca trebaju ljubav – i to puno ljubavi. Louis i Zelie su često pokazivali znakove pažnje djeci kako bi ona znala za veliku ljubav koju imaju prema njima. Celine Martin napisala je o svome ocu: “Koliko god je bio oštar prema samome sebi, toliko je prema nama bio ljubazan. Njegovo je srce bilo izrazito nježno prema nama. Živio je samo radi nas. Nijedno majčino srce nije moglo nadmašiti njegovo”.

Jedan od načina na koji je Louis davao pažnju svojim kćerima bilo je davajući im nadimke. Marie mu je bila “dijamant”, Pauline “fini biser”, Celine “neustrašiva”, “Leonie dobroga srca” i Tereziju je prozvao “malenom kraljicom”, ili “buketić”.

3. Nemojte odustati od vašeg djeteta, čak i kada je zahtijevan.

Zelie je u pismu ohrabrila svoga brata da ne brine kada je maleno dijete zahtijevno. Pisala je: “Neka ti ne bude nelagodno kada tvoja malena Jeanne bude lošega raspoloženja ili zahtijevna. Ovo neće biti prepreka da kasnije odraste u odlično dijete koje će ti u nekim trenucima čak biti i utjeha. Sjećam se kako je Pauline do druge godine isto bila takva i koliko sam se uznemirivala, a sada je najbolja od njih. No, moram te upozoriti da ju ne također ne razmaziš. Koliko god je bila malena, nisam dopuštala da njeno ponašanje prođe nezapaženo”.

Pauline nije bilo jedino zahtijevno dijete u obitelji Martin. I Terezija i Leonie su često znale zabrinuti svoju majku. No Zelie i Louis nisu odustajali te su nastavili svoju borbu, čak i kada im se činilo da njihov rad u tom trenutku nema ploda.

4. Budite primjeri dobrote

Naša djeca oponašaju svaki naš pokret, bio on dobar ili loš. Louis i Zelie učinili su ono što su mogli kako bi bili primjeri svojoj djeci, pokazujući im kako se trebaju odnositi prema drugima. Celine je pisala kako je njen otac bio strpljiv s drugima, čak i tada kada su bili oštri prema njemu.

“Jednom me pratio kada sam morala pokupiti stanarinu od jedne stanarice na glavnim ulicama Lisieuxa. Žena je odbila platiti te je trčala za njim vrijeđajući ga. Ja sam bila užasnuta, no on je ostao miran te nije odgovorio na provokacije te se nakon toga nije ni žalio na nju”, piše.

Kako možemo očekivati da naša djeca budu strpljiva i dobra prema drugima ako mi prvi ne pokažemo primjerom?

5. Igrajte se sa svojom djecom!

Ovih dana je vrlo lako ostaviti dijete pred ekranom, a da se uopće ne igramo s njime. Međutim, djeci je potrebna naša pažnja, čak i na području igre. Celine je o svojoj majci pisala: “Čak bi se dobrovoljno igrala s nama, makar to značilo da se njen rad kasnije morao odužiti do ponoći ili dulje”. Louis se također uključivao u igre te je znao izraditi malene igračke za njegovu djecu te je izmislio igre i pjevao pjesme s njima.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja