Budi dio naše mreže

Hrvatski katolički radio od svojega početka 1997. godine emitira emisiju "Sutra je dan Gospodnji" kao pripremu za bolje razumijevanje nedjeljnih liturgijskih čitanja. Emisija se emitira subotom u 20 sati tijekom cijele godine. Na poticaj, pak, svećenika koji subotom nisu u mogućnosti slušati pripremu za nedjelju, emisija je dobila i termin reprize – nedjeljom u 08:10.

/ HKM

“Kad se u Crkvi čita Sveto pismo, tada sam Bog govori svomu narodu, a Krist, prisutan u svojoj riječi, navješćuje evanđelje. Stoga svi moraju s poštovanjem slušati čitanja Božje riječi, jer su ona vrlo važna sastavnica liturgije. Premda je Božja riječ u čitanjima iz Svetoga pisma upravljena svim ljudima svih vremena te im je razumljiva, ipak se njezino punije razumijevanje i djelotvornost osnažuje živim izlaganjem, to jest homilijom, koja je dio liturgijskoga čina” (Opća uredba Rimskog misala 17, 18). Zbog ove odredbe, ali i tradicije Crkve da se vjernici okupljaju u čitanju i tumačenju Svetog pisma Hrvatski katolički radio od svojega početka 1997. godine emitira emisiju Sutra je dan Gospodnji kao pripremu za bolje razumijevanje nedjeljnih liturgijskih čitanja.

60 minuta emisije želi biti pomoć vjernicima kako u Svetom pismu gledati svoje ‘kućno svetohranište’

Prvih godinu dana stvarali su je vanjski suradnici, svećenici i redovnici, emisija je mijenjala termine tijekom subotnjega dana – od jutarnjih do poslijepodnevnih, da bi od 1999. godine sve do sada bila povjerena urednici i voditeljici mr. sc. Tanji Maleš. Od 2018. emisija ima svoj večernji termin – subotom u 20 sati tijekom cijele godine. Na poticaj, pak, svećenika koji subotom nisu u mogućnosti slušati pripremu za nedjelju, emisija je dobila i termin reprize – nedjeljom u 08:10.

Tanja Maleš / Foto: Josip Ninković

Sutra je dan Gospodnji HKR čini prepoznatljivim radijem u službi navještaja i tumačenja Riječi Božje o kojoj govore istaknuti bibličari iz Hrvatske i BiH, biskupi, zauzeti pastoralni djelatnici – marljivi župnici i autentični svjedoci svećeništva, redovništva i vjernosti Kristu. “Prema komentarima slušatelja, korisna je prije svega vjerničkim obiteljima u kojima se dio subotnjih večeri koristi kao priprema za nedjelju, dan Gospodnji. 60 minuta emisije želi biti pomoć vjernicima kako u Svetom pismu gledati svoje ‘kućno svetohranište’, kako je potaknuo mons. Želimir Puljić uz Nedjelju Riječi Božje, jer ‘riječi Svetoga pisma su ‘žive i djelotvorne’ te korisne ‘za pouku, popravljanje i odgajanje’, kako piše Pavao svojem učeniku Timoteju (usp. 2 Tim 3,14-16)”, rekla je urednica Maleš.

Osim o Riječi Božjoj, slušateljima su u emisiji dostupne i zanimljivosti o liturgijskim slavljima, obredima i gestama kako bi s razumijevanjem sudjelovali u euharistiji i sakramentima. Emisija prati i tumači i nedjeljne svetkovine i blagdane, te nacionalne događaje prožete Riječju Božjom. Maleš ističe: “Svakog vikenda originalna i nova, aktualizira čitanja i u svakodnevici modernoga čovjeka nastoji prepoznati sjeme Božje Riječi, želeći tako nedjeljni susret s Kristom učiniti razumljivim, prihvatljivim i prepoznatljivim. Jer, Krist je Put, Istina i Život.”

Ne tumačimo svoje ideje, već Božju stvarnost

Urednica emisije naglašava kako je Bogu zahvalna na divnim svećenicima. “Oni, odgovarajući na moja pitanja, našim slušateljima Božju riječ čine razumljivom, shvatljivom i bliskom. No, i ovdje Duh Gospodnji bdije nad nama, tako da nas razgovor odvede i u drugom smjeru od onoga što smo mi u pripremi zacrtali. Zašto? Jer kada čitamo Pismo, njegov nas sadržaj i toga trenutka osobno zahvaća. I tako emisija, osim slušateljima, i nama postaje priprema za nedjelju.”

“Svećenike rado ohrabrim da se ne boje sudjelovanja u emisiji, da ne strepe hoće li djelovati mudro i učeno, nego neka vode računa o jednom – hoće li Gospodin biti zadovoljan s onim što kažu o Njegovoj riječi? Jer ne tumačimo svoje ideje, već Božju stvarnost”, poručuje Tanja Maleš.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja